Arnt Sommerlund

Annonse


Stoppet 713 nettpirater

Arnt SommerlundBSA har så langt i år mottatt mer enn 2000 tips om nettsteder som selger ulovlig programvare, og fått stengt 713 som et resultat av tipsene.

– Svært mange av sidene med ulovlig programvare som har blitt stengt var myntet på det skandinaviske markedet, og inneholder norsk og svenske tekst. Likevel er det stadig færre av disse som befinner seg på norske servere, sier leder Eilert Hanoa i BSA Norge, til ITavisen.no.

Norske servereiere stopper piratene

I følge Honoa har de norske ISP-leverandørene blitt stadig flinkere til selv å luke ut nettsiter som distribuerer piratkopiert programvare. Av de som leier ut serverplass, er det stadig flere som selv kontakter BSA for å opplyse om ulovlig virksomhet, og for å fortelle at de har fjernet nettsiden fra sin server.

Selv om salg av ulovligprogramvare stadig sjeldnere foregår over norske servere, er markedet for piratkopier fremdeles enormt i Norge.

Annonse


-I norsk næringsliv er fremdeles mer enn 30 prosent av programvaren uten lisens, forteller Hanoa. Omfanget på det private markedet er ukjent.

Enklest å agere i EU-landene

Men for BSA har det blitt lettere å jobbe i de fleste europeiske land. Særlig innenfor EU er lovgivningen nå blitt såpass klar at det er enkelt å fjerne illegale sider.

– Innenfor EU går det nå svært hurtig å stenge en side, og de som hoster vet dette. I EU-landene er det også egne avsnitt som jobber kun med denne type økonomisk kriminalitet, og regelverket gjør det enklere for dem å agere enn tilfellet er i Norge, sier Hanoa.

I den tidligere østblokken er det ikke lovgivningen kommet like langt, og de ulike serveruteleierne kjører ikke en like klar linje.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse