telefon og mobil

Annonse


Pene bilder, men lite perspektiv

telefon og mobilDe fleste av oss har et forhold til de telefoner vi har levd med. Den første jeg kan huske er for eksempel Standard Electric fra 1953, levert av Standard Telefon- og Kabelfabrikk.

Som liten gutt pleide jeg å synge inn i røret, før jeg lærte å bruke den til noe annet. Det var så fin gjenlyd. Siden er det kanskje 3-4 telefonapparater som huskes. Alle er de beskrevet i denne rikelig illustrerte boken. Slik vekker denne enkle boken med tittelen “telefonen” mange minner.

Boka gir ikke noe perspektiv på telefoniens tekniske utvikling, på sammensmeltingen med data og multimedia m.m.

Den som er ute etter norsk telefonihistorie kan lese de samme tre forfatterens bok om det. Framfor alt er det som designdokumentasjon og designutviklingsstudie boka har verdi. Og i tillegg som sagt som minnebok.

Annonse


At design har betydd mye i utviklingen av telefonen er hevet over tvil. Boka har i så måte understreket det ved å ta med Tandbergs første bildetelefon. Det spennende designet på deres studioer og bildetelefoner er en stor del av forklaringen på deres suksess. Nyttig dokumentasjon med andre ord.

Telefonen
Av Terje Ellefsen, Anne Solberg og Cato Normann