Annonse


Inferno: Konkurrent til Linux

Vita Nuova har et ganske så ambisiøst prosjekt – de har tenkt å lansere et nytt operativsystem.

– Operativsystem er blitt »inn» igjen etter rettssaken mot Microsoft. Det er ikke lenger selvsagt at Microsoft vil kommer til å dominere på operativsystem, sier Jeffry, til Computer Sweden.

Tett samarbeid med Lucent

I 1996 ble Vita Nuova oppstartet. Sammen med Lucent Technologies har de utviklet operativsystemet Inferno, som er ment å kjøres på lommemaskiner, mobiltelefoner og PDA’er.

– Inferno minner om Unix men er ikke Unix. Man behøver ikke like mange koder, det har en just-in-time-kompilator og mye annet, sier Jeffry.

Annonse


Inferno benytter protokollen Styxm en variant av en protokoll som ble utviklet for realtidsoperativsystemet Plan 9.

Alle tjenester i ett filsystem

I Inferno representeres alle tjenester, programvare og maskinvare av en fil i ett filsystem. De kan håndteres med kommandoene; åpne, steng, les og skriv.

De håndholdte lommemaskinene eller mobiltelefonene som skal kunne utnytte Inferno, kan velge å kjøre operativsystemet, eller kun ha støtte for Styx, hvis de har begrenset med minne.

Operativsystemet kan kjøres direkte på maskinvaren, for eksempel i en mobiltelefon, eller i emulert form på en PC.

Lite imponert over Linux-telefonene til Ericsson

Jeffrey er ikke mye imponert over teknikken som Ericsson lager på sine skjermtelefoner i samarbeid med Linux-selskapet Red Hat.

– De bruker en teknikk som ble utviklet på 70-tallet, mener Jeffrey.

Han hevder at Linux ikke har tilpasset seg dagens krav, og det samme mener han om teknikken i dagens mobiltelefoner.

I likhet med Linux er kildekoden til Inferno åpen. For noen hundre dollar får man operativsystem og utviklingsverktøy, og med det muligheten til å endre kildekoden.Men Inferno kan ikke regnes en nyhet i ordets rette forstand, da det ble sluppet allerede i 1997. Det kan heller ikke regnes som fullstendig åpent, da det ikke er OSI-sertifisert.