Annonse


Verdens første MSN Companion

Denne uken lanserte Compaq og Microsoft iPAQ IA-1 er det aller første internettapparatet med MSN Companion. Det består av Windows CE, Internet Explorer 4.0 og tilkobling til Microsoft-portalen MSN.

Flere på vei

I de nærmeste månedene kommer liknende MSN Companions fra en rekke andre produsenter. I USA vil PC-produsenten Gateway lage en tilsvarende maskin i samarbeid med MSN-konkurrenten America Online (AOL). pNetpliance i-opener, det aller første amerikanske internettapparatet, kom på markedet i januar. En måned senere lanserte Telenor sitt internettapparat Telenor Smartphone i Norge.

Til Frankrike og Norge?

– iPAQ IA-1 vil sannsynligvis også bli introdusert i Frankrike. Senere kommer de kanskje også til Norge, sier Kjell-Magne Edvardsen som er ansvarlig for hjemme-PC-er hos Compaq Computer Norway.

TV-en er forbildet

Internettapparater er skreddersydd for den halvparten av befolkningen som ikke kan fordra PC-er, fordi de er for kompliserte å bruke eller fordi de koster for mye.

Annonse
Internett-apparatene har TV-en som forbilde:
TV-apparatet er rimelig, enkelt å installere, går sjelden i stykker, betjenes uten særlig kompetanse og starter straks du trykker på knappen.

I følge de som har testet iPAQ IA-1 tar det omlag et minutt fra du slår på apparatet, til MSNs hjemmeside er lastet ned. Det er raskere enn de fleste PC-er, men fortsatt mye tregere enn TV-er (- og telefonapparater).

Uten harddisk

iPAQ IA-1 består av en liten, 10-tommers skjerm av passiv matrisetypen og et trådløst tastatur med innebygd mus.

Apparatet har innebygd modem og høyttaler, men verken diskettstasjon, CD-ROM eller harddisk. Det har fire USB-kontakter for skriver, mus og annet tilleggsutstyr, samt plass for et CompactFlash-kort.

Link fra lommeboken

Tastaturet har mange spesialtaster: En tast for personalisert MSN-side, en tast for MSN Hotmail, og taster for nyheter, finans, søking og shopping. MSN byr på mange interessante tjenester (- og en direkte link mellom Microsoft og lommeboken din).

Navigasjonen foregår via en fast verktøylinje nederst på skjermen.

Så snart maskinen er koblet til MSN, kan du surfe videre ut på nettet, men ikke laste ned filer, eller bruke andre programmer enn MSN Companion.

Enkelt, men ikke billig

Compaq iPAQ IA-1 er ingen fullverdig PC, men i USA koster den likevel 5.100 kroner, pluss ca 10 prosent merverdiavgift (sales tax).

Hvis du binder deg til tre års MSN-abonnement (som du må ha), får du den imidlertid for 1.700 kroner. Abonnementet koster i tillegg 180 kroner i måneden (drøyt 2.100 kr per år). Etter tre år utgjør det til sammen 9.000 kroner.

Rimelige PC-er

Til sammenlikning betaler amerikanerne 6.800 kroner (pluss amerikansk moms) for iMac og 7.600 kroner for en HP Pavilion PC (600 MHz) med skjerm og skriver. I Norge selger Packard-Bell en tilsvarende pakke til 8.100 kroner (pluss norsk moms).

Både i USA og Norge finnes det en rekke tilbud på gratis internett-aksess.

iPAQ IA-1 er enklere å bruke, men altså ikke spesielt prisgunstig sammenliknet med PC-er og iMac-er.

Telenor SmartPhone

I USA koster Netpliance i-opener 3.400 kroner. Telenor SmartPhone koster til sammenlikning 3.150 kroner, pluss norsk moms og abonnement til 50 kroner per måned (600 kr i året). Etter tre år utgjør det til sammen 5000 kroner. For å bruke apparatet må du imidlertid ha ISDN- og internett-abonnement hos Telenor.

SmartPhone som betjenes med fingertrykk på skjermen, gir både tilgang til telefon, e-post og Internett. Alle tjenester ligger klare til bruk, og en lampe varsler når nye e-postmeldinger eller telefonbeskjeder ankommer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse