Annonse


Telenor teller på knappene

– Vi har gode og nære strategiske relasjoner til British Telecom. Disse kan videreføres innenfor eksisterende rammer eller i nye. Men det finnes naturligvis også alternativer, sier kommunikasjonsdirektør Dag Vangsnes i Telenor Mobile Communications.

BT eller Vodafone?

Flere analytikere har pekt på Vodafone, verdens største mobiloperatør, som en bedre egnet samarbeidspartner for Telenor enn BT. Vodafone har som målsetting å være etablert i alle mobilmarkeder i Europa, men er i Norden bare på plass i Sverige, hvor britene eier 71 prosent av Europolitan.

Telenor har maksimalt tre-fire måneder i tenkeboksen når det gjelder internasjonal mobilstrategi.
– De valg Telenor vil måtte gjøre innen nyttår kan få stor, men ikke nødvendigvis avgjørende betydning for et videre strategisk samarbeide, sier Vangsnes.

22 milliarder til jul?

Både i Tyskland og Irland har Telenor gjort opsjonsavtaler med BT om salg av eierandeler i selskaper hvor BT er storebror og Telenor er lillebror. Dersom Telenor benytter seg av salgsopsjonene kan selskapet innkassere over 22 milliarder kroner, men avtalene gjelder bare frem til nyttår.

Annonse


I Tyskland eier Telenor 10 prosent av mobiloperatøren Viag Interkom. BT ønsker her å kjøpe seg opp til 90 prosent og har opsjon på Telenors eierandel, som er priset til 12 milliarder kroner.

I Irland kan Telenor innen nyttår bytte sin 49,5 prosent eierandel i mobiloperatøren Esat Digifone med 33 prosent i teleoperatøren Esat Telecom, eller selge seg ut av Digifone og realisere en gevinst på nærmere 10 milliarder kroner.

«Ikke sitte stille»

Vangsnes understreker at ingen beslutning er tatt for hverken Tyskland eller Irland. Avtalenes deadline gir også Telenor mulighet til å treffe sine beslutninger etter børsnotering, som er forventet, men ennå ikke fastsatt, til en gang i oktober.

Selv om tempoet i de strategiske disposisjonene i Telenor den siste tiden ikke akkurat tyder på at selskapet er inne i den sedvanlige »stille periode» før børsnotering, er alle på lederplan i konsernet svært forsiktige med å uttale seg om fremtidige handlingsvalg.Det betyr ikke dermed at man skal se bort fra nye sprell fra Telenor før børsnoteringen. – I telekombransjen går det ikke an å sitte stille lenge av gangen, sier Vangsnes.

Annonse