Annonse


Lisens vil drepe MP3

Gratis musikkdistribusjon trues nå fra flere kanter. Platebransjen krever forbud mot Napster og annen fildeling via nettet. I tillegg ønsker bransjen komprimeringsmetoder som kontrollerer opphavsretten slik at plateselskapene kan innkassere royalties til seg selv og artistene.

MP3-utfordrerne Windows Media Audio fra Microsoft, ATRAC-3 fra Sony og AAC fra Fraunhofer og andre er lisensbelagt og kombinert med «digital-rights-programvare» som begrenser kopiering.

MP3-lisens neste år

Det var i september i fjor at det tyske Fraunhofer-instituttet som utviklet MP3-teknologien, varslet at de ville ta seg betalt for MP3.

Fra neste år av krever Frauenhofer 5 dollar i royalties for hver encoder-kopi (MusicMatch Jukebox og liknende). I tillegg vil de ha 1 prosent av omsetningen til alle musikkfiler som selges.

Annonse


AAC krymper kraftigere

Frauenhofer, AT&T, Dolby og Sony har utviklet AAC (Advanced Audio Codec) med 25 prosent høyere komprimering enn MP3. AAC-formatet brukes av Liquid Audio og kommer også i de nye MP3-spillerne fra Sanyo og andre.

Også den nye AAC-codec-en (compression-decompression) vil bli avgiftsbelagt.

– MP3 lyder som kassettbånd

Lucent, som tidligere deltok i AAC-gruppen, har brutt ut og laget sin egen codec som de kaller ePAC.

I følge ePAC-sjefen hos Lucent, er ePAC »ren CD-kvalitet, mens MP3 lyder som et bånd som lillebroren din har revet ut av kassettspilleren med sjokolade-grisete fingrer, og som du deretter har spolet tilbake med en blyant!»
Lucent omgir foreløpig ePAC med strengt hemmelighold.

Codec med Linux-filosofi

Utspillet fra Fauenhofer ga startskuddet til Ogg Vorbis-prosjektet som vil motarbeide RIAAs planer og sørge for at alle får gratis høykvalitetslyd. -Lisens vil drepe MP3, sier Ogg Vorbis-utviklerne som bygger på samme filosofi som Linux.

Ogg Vorbis er en åpen, patent- og royalty-fri codec for høykvalitetslyd (44,1 – 48,0 kHz, 16-bits eller høyere, 16-128 kbps per kanal). Vorbis kan håndterer flere lydkanaler med surroundlyd.

Beta 2 av Ogg Vorbis 1.0 ble sluppet på Linuxworld Expo i San Jose, California. Det skjedde 15. august.

Mindre filer, bedre lyd?

Vorbis og MP3 fungerer forskjellig: Mens MP3 encoder ett sekund musikk til et bestemt antall bits, bruker Vorbis forskjellig antall bits avhengig av musikken.

Vorbis-filene med .ogg-etternavn, er vanligvis litt større enn MP3-filer med samme kvalitet, selv om tilhengerne hevder det motsatte. Vorbis-fansen hevder også at lydkvaliteten er bedre, men ingen lydingeniører har foreløpig testet formatet som fortsatt er under utvikling.

Nettstedet www.vorbis.com inneholder plug-ins og musikk i Vorbis-format, slik at du selv kan prøve det.

Prøv det selv!

Både FreeAmp, KMPG, Sonique, Winamp, XMMS og andre avspillere kan bruke Ogg Vorbis-formatet ved hjelp av forskjellige plug-ins.

Fildelings-applikasjonen Scour Exchange støtter søk etter Vorbis-filer og Napster-grunnleggeren Shawn Fanning er også en Vorbis-tilhenger.

Annonse