Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lisens vil drepe MP3

Ogg Vorbis er et nytt musikkformat som i følge tilhengerne gir mindre filer og bedre lyd enn MP3. Når MP3 blir avgiftsbelagt neste år, vil Ogg Vorbis fortsatt være gratis.

Gratis musikkdistribusjon trues nå fra flere kanter. Platebransjen krever forbud mot Napster og annen fildeling via nettet. I tillegg ønsker bransjen komprimeringsmetoder som kontrollerer opphavsretten slik at plateselskapene kan innkassere royalties til seg selv og artistene.

MP3-utfordrerne Windows Media Audio fra Microsoft, ATRAC-3 fra Sony og AAC fra Fraunhofer og andre er lisensbelagt og kombinert med «digital-rights-programvare» som begrenser kopiering.

MP3-lisens neste år

Det var i september i fjor at det tyske Fraunhofer-instituttet som utviklet MP3-teknologien, varslet at de ville ta seg betalt for MP3.

Fra neste år av krever Frauenhofer 5 dollar i royalties for hver encoder-kopi (MusicMatch Jukebox og liknende). I tillegg vil de ha 1 prosent av omsetningen til alle musikkfiler som selges.

AAC krymper kraftigere

Frauenhofer, AT&T, Dolby og Sony har utviklet AAC (Advanced Audio Codec) med 25 prosent høyere komprimering enn MP3. AAC-formatet brukes av Liquid Audio og kommer også i de nye MP3-spillerne fra Sanyo og andre.

Også den nye AAC-codec-en (compression-decompression) vil bli avgiftsbelagt.

– MP3 lyder som kassettbånd

Lucent, som tidligere deltok i AAC-gruppen, har brutt ut og laget sin egen codec som de kaller ePAC.

I følge ePAC-sjefen hos Lucent, er ePAC »ren CD-kvalitet, mens MP3 lyder som et bånd som lillebroren din har revet ut av kassettspilleren med sjokolade-grisete fingrer, og som du deretter har spolet tilbake med en blyant!»
Lucent omgir foreløpig ePAC med strengt hemmelighold.

Codec med Linux-filosofi

Utspillet fra Fauenhofer ga startskuddet til Ogg Vorbis-prosjektet som vil motarbeide RIAAs planer og sørge for at alle får gratis høykvalitetslyd. -Lisens vil drepe MP3, sier Ogg Vorbis-utviklerne som bygger på samme filosofi som Linux.

Ogg Vorbis er en åpen, patent- og royalty-fri codec for høykvalitetslyd (44,1 – 48,0 kHz, 16-bits eller høyere, 16-128 kbps per kanal). Vorbis kan håndterer flere lydkanaler med surroundlyd.

Beta 2 av Ogg Vorbis 1.0 ble sluppet på Linuxworld Expo i San Jose, California. Det skjedde 15. august.

Mindre filer, bedre lyd?

Vorbis og MP3 fungerer forskjellig: Mens MP3 encoder ett sekund musikk til et bestemt antall bits, bruker Vorbis forskjellig antall bits avhengig av musikken.

Vorbis-filene med .ogg-etternavn, er vanligvis litt større enn MP3-filer med samme kvalitet, selv om tilhengerne hevder det motsatte. Vorbis-fansen hevder også at lydkvaliteten er bedre, men ingen lydingeniører har foreløpig testet formatet som fortsatt er under utvikling.

Nettstedet www.vorbis.com inneholder plug-ins og musikk i Vorbis-format, slik at du selv kan prøve det.

Prøv det selv!

Både FreeAmp, KMPG, Sonique, Winamp, XMMS og andre avspillere kan bruke Ogg Vorbis-formatet ved hjelp av forskjellige plug-ins.

Fildelings-applikasjonen Scour Exchange støtter søk etter Vorbis-filer og Napster-grunnleggeren Shawn Fanning er også en Vorbis-tilhenger.