Telenor bøyer av i Tyskland
Telenor kan trekke seg ut av det tyske mobilmarkedet til fordel for British Telecom. Etter at BT tar sikte på å kjøpe seg opp til 90 prosent eierskap i Viag Intercom har Telenor inngått en avtale med britene om at Telenor kan selge sine 10 prosent i Viag innen utgangen av året.
I pressemeldingen heter det: »Telenor støtter BTs kjøp av 45 prosent av aksjene i Viag Interkom fra E.ON (sammenslåingen av Viag og Veba). Samtidig har Telenor og BT inngått en avtale der Telenor kan beslutte å selge sin ti prosents andel i Viag Interkom innen utgangen av året. Etter denne perioden har BT en rett til å overta Telenors aksjer innen tre måneder til en fastsatt pris.»
Tidsspørsmål
Dersom BT overtar E.ONs 45 prosent vil britene ha en eierandel på 90 prosent, noe som i praksis gjør andre industrielle eieres posisjon umulig. Om BT får tilslag er det derfor bare et spørsmål om tid før Telenor selger.I pressemeldingen heter det: »En avtale mellom Telenor og BT innebærer at Telenor kan velge å selge sin ti prosents andel til BT til samme vilkår som BT/E.ON-avtalen før utløpet av året. Alternativt kan BT etter denne perioden utøve en rett til å kjøpe Telenors aksjer innen en frist på tre måneder.
UMTS-auksjon
Viag Intercom er blant budgiverne på tyske UMTS-lisenser og konsortiet har foreløpig sagt seg villig til å betale over 60 milliarder kroner for en slik lisens. Telenor har gjentatte ganger slått fast at selskapet er villig til å påta seg sin del av denne utgiften, i praksis drøye 6 milliarder kroner, om ikke mer, bare til lisens.
Telenor understreker at selskapet ikke hopper av UMTS-kappløpet i Tyskland.
Storebror
Situasjonen i Tyskland har flere likhetspunkter med det som i vinter skjedde i Irland, da Telenor bøyde av for storebror BT da britene bestemte seg for å overta den irske teleoperatøren Esat, etter at Telenors bud ikke ble godtatt.
Viag-avtalen befester dermed inntrykket av at BT er Telenors fremste internasjonale avtalepartner. I pressemeldingen formuleres dette slik: »Begge selskapene fortsetter som viktige strategiske partnere.»