Annonse


Sparket på grunn av Linux?

Samme dag som Sun Microsystems kunngjorde at de vil åpne kildekoden til den gratis kontorpakken StarOffice, sa Cowpland opp i det selskapet han selv startet i 1985.

StarOffice for Linux vil åpenbart redusere fortjenestemulighetene for Corels WordPerfect Office 2000 for Linux.

Et svekket Corel vil ytterligere styrke Microsoft Office i konkurransen med WordPerfect Office for Windows.

– Mange feiltrinn

Michael Cowpland vil fortsette som styremedlem og rådgiver i Corel, men skal ellers være

Annonse


interessert i å jobbe med nye Linux-selskaper. Gartner-analytikeren Chris Le Tocq gir i følge nyhetstjenesten News.com Cowpland skylden for Corels mange feiltrinn: – Det har vært Cowplands firma. Nå er det kanskje på tide at han flytter på seg, sier Le Tocq. Gartner-analytikeren mener at Corel er en attraktiv oppkjøpskandidat for de som vil leie ut Corel-programmer via nettet.

CorelDRAW og WordPerfect

Briten Michael Cowpland flyttet i 1964 til Canada der han jobbet som forsker. I 1985 grunnla han Corel, som i 1989 lanserte CorelDRAW. Dette grafikkprogrammet er hittil solgt i over 10

millioner eksemplarer. I 1996 overtok han WordPerfect-produktene som Corel utviklet til en kontorpakke med 35 millioner brukere.

Java og Linux

De siste årene har Corel vært opptatt av nettverksbasert databehandling, som har resultert i en Java-basert WordPerfect Office-pakke.

I det siste har Corel stilt seg i spissen for Linux-bevegelsen. Cowpland satset hele firmaet på det nye operativsystemet. Til tross for at Corel Linux og WordPerfect Office for Linux har fått kjempekritikker, har salget uteblitt.

Fusjonsfiasko og finanskrise

Under Cowplands ledelse har Corel de siste årene opplevd mange tilbakeslag. I mai fikk Corel et slag i ansiktet etter at den planlagte fusjonen med Inprise (tidligere Borland) ble avlyst. En

fusjon ville ha tilført Corel ny kapital. I juni tvang økonomien Corel til å si opp 320 medarbeidere, eller en femtedel av staben.I løpet av 12 måneder har aksjekursen svingt mellom 65 og 3,7 kanadiske dollar.

Rettssaker venter

Michael Cowpland som i fjor hadde i fjor en inntekt på 1,7 millioner kroner, er også tiltalt for visse økonomiske misligheter. Hvis han blir dømt, risikerer han to års fengsel, en million kanadiske dollar i bot og tredobbel tilbakebetaling av eventuell fortjeneste .

Teknologidirektør Derek Burney skal lede Corel til styret har utnevnt en ny sjef.