Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Norsk UMTS blir for dyrt

Tele Danmark hevder det tar opptil 30 år før teleselskapene tjener på UMTS-investeringene i Norge.

Arnt Sommerlund
– Vi har vurdert forholdene og mener at vi ikke kan lage en fornuftig forretningsplan for UMTS der oppe, sier Henning Vest, direktør for Tele Danmarks internasjonale aktiviteter til Computerworld Danmark.

G3-lisensene i Norge er tilsynelatende rimeligere enn i andre europeiske land, der teleoperatørene må gjennom en budrunde for å vinne frem. I Norge betaler operatørene en liten avgift for selvelisensen, men må legge mye penger i utbyggingen av UMTS-nettet.

Tele Danmark hevder den spredte bosetningen i Norge gjør UMTS-utbyggingen ekstrem kostbar. – Det er et kjempestort land som i forhold til arealet er tynt befolket. Våre beregninger viser at det vil ta 15 til 30 år å tjene inn investeringene, sier Vest.

Hadde Tele Danmarks forsøk på å få kontroll over norske NetCom lykkes, ville situasjonen vært anderledes. Da kunne Tele Danmark vært med på å bygge UMTS-nettet med utgangspunkt i NetComs eksisterende GSM-nett, skriver ComputerWorld.

Orange som er en av søkerne på de norske lisensene har antydet at de regner med å investere 10 milliarder kroner på utbyggingen.

(Origo)