Annonse


Kraftig kapasitet på ny mini-PC

Små håndholdte maskiner er i ferd med å bli viktig for Linux.

En av de hete temaene på årets LinuxWorld Expo i Son José, er ulike håndholdte dingser og PC-er med såkalt embedded Linux. Selskapet Agenda Computing viser frem sin PDA-lignende mini-PC, VR3, under konferansen.

Agenda VR3 har både minnet og ressursene til å kjøre virkelige programmer, og kjører på en genuin Linux-kjerne. Linux-systemet og prosessoren på 66Mhz 32-bit, gjør multitasking mulig. Det innebærer at du kan sende e-post og overføre filer mens du jobber med noe annet

Gå forbi PDA-grensesnittet

Det er fullt mulig å overføre data til og fra VR3. Maskinen har den forventede IrDA-porten som gjør at du kan zappe ting frem og tilbake fra annens Palm, eller til og fra din egen stasjonære datamaskin.

Annonse


Den lille PC-en har en grafisk skjerm med knapper applikasjoner som minner om PDA, men det er fullt mulig å gå fordi dette grafiske grensesnittet.

På Agenda V3 kan man også kan skrive inn ulike Linux-kommandoer. På kommandolinjen må man benytte skjermtastatur, noe som kan gå tregt.

Det skal også være mulig å koble seg opp mot VR3 gjennom telnet eller FTP, ved å bruke seriellporten.

Mye på lite plass

Skjermen på VR3 er 160 x 240 piksler,og i 16 gråtoner. Agenda har utviklet en egen teknologi for skriftgjenkjenning, som gjør det mulig å skrive hvor som helst på skjermens område.

VR3 har 8 MByte RAM og 2, 4 eller 8 MB innebygd flashminne. Agenda har fått plass til utrolig mye på lite plass, og grunnen til det skal være mikrochipprosessoren VR4818 fra NEC Electronics, en 66MH 32-bit MIPS.

I utgangspunktet hadde Agenda tenkt å lage en håndholdt løsning som kjørte Windows CE. I fjor evaluerte Agendas morselskap Windows CE, og konkluderte med at noe mer åpent og enklere var mer nyttig for deres nye håndholdte PC-serie.

Tilleggsutstyret

VR3s operativsystem er nærmest 100 prosent basert på aktivitetene i The Linux VR Project. I tillegg benytter enheten en rekke åpenkildekode utstyr som FLTK, rsync, libdb og busybox.

Etter planen skal salget av Agenda VR3 begynne allerede i høst og prisen virker ikke avskrekkende. I USA vil utsalgsprisen være fra 149 til 299 dollar, avhengig av hvor mye flashminne du ønsker; 2, 4 eller 8 MB.

Det legges også opp til eksternt tilleggsutstyr, blant annet et 33,3 kbps modem. Seriellporten gjør det mulig å benytte tastatur, eksterne laringsmedia og annet perferieutstyr.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse