Annonse


På eventyr på LinuxWorld Expo

Trolltech har de siste årene seilt opp som en av de desidert mest spennende av de norske programvareselskapene. Selskapet har 30 ansatte, og har spesialisert seg på å lage Linux-løsninger for mindre terminaler.Nå er selskapet på plass i California sammen med kremen av Linux-selskaper fra verden over. Mandag startet selve konferansen.

Selv om Trolltech ikke er Linux-selskapet som er på alles lepper, har de gode muligheter til å bli lagt merke til på årets konferanse. I fjor fikk selskapet en egen pris for sitt hovedprodukt Qt, og nå er det embedded-versjonen av dette produktet som lanseres.

Den offisielle lanseringen av Qt/ Embedded vil skje første dag på Expo.

Fenomenal interesse for embedded Linux

– Qt/ Embedded er et svært spennende produkt. Vi har jobbet med det i over et halvt år og allerede fått stor oppmerksomhet. Interessen for embedded Linux er fenomenal, og Qt/ Embedded er det eneste profesjonelle GUI produktet spesielt laget for embedded Linux, forteller produktsjef Hogne Tjemsland i Trolltech, til ITavisen.no.

Annonse
Embedded Linux kan brukes i nær sagt alle mulige små datamaskiner. Det mest synlige er håndholdte datamaskiner (PDA). Men Linux er også i ferd med å spres til interaktiv TV, mobiltelefoner og nye spennende produkter som Ericssons skjermtelefon.

Ericsson har valgt å bruke Qt/ Embedded på sine kommende Linux skjermtelefoner, og Tjemsland forteller at deres avtale med mobilkjempen har vakt stor interesse for selskapet.

QT 2.2 med mange forbedringer

– Har dere andre produkter som lanserer på LinuxWorld Expo?

– Vi lanserer også Qt versjon 2.2. Denne utgivelsen inneholder en mengde spennende forbedringer som f. eks Internettprogrammering, MS Windows 2000 look and feel, optimalisert 2D grafikk og XML parser med SAX interface, sier Tjemsland.

Han opplyser også at Qt versjonen vil danne basis for brukergrensesnittet KDE 2, noe som utvilsomt er en stor fjær i hatten for selskapet.

Det knytter seg stor spenning til KDE 2, og av mange Linux-brukere ventes denne å være en av de mer interessante utgivelsene i år.

Ny samarbeidsavtale med Lineo

– I løpet av sommeren har Trolltech levd et aktivt liv med inngåelse av avtaler verden over; Ericsson i Sverigem NEC i USA og PalmPalm Technology i Sør-Korea. Har dere flere samarbeidsavtaler på tapetet?

– Vi lanserer en avtale med Lineo senere i dag. Lineo leverer en egen distribusjon for embedded markedet og satser stort på Linux. Det er spennende ting på gang og Qt/ Embedded står sentralt i denne satsingen, røper Tjomsland.

Flere andre samarbeidsavtaler er også på trappene men disse vil ikke Tjomsland fortelle noe om. Heller ikke ønsker han å si noe om samarbeidet med PalmPalm i Sør-Korea, bortsett fra at flere nyheter kommer i løpet av høsten. PalmPalm lager en mobiltelefon som kjører Linux.

– Dere mottak en pris på fjorårets LinuxWorld Expo. Har dere håp om like mye oppmerksomhet år?

– Vi har håp om enda mer oppmerksomhet i år med lanseringen av Qt Designer og Qt/ Embedded, sier en ubeskjeden Tjomsland.

Sterke bånd til Linux-miljøet

Tjomsland er ikke kjent med andre norske selskaper som stiller ut på konferansen, men for Trolltech betyr Linux miljøet mye. Det er ikke tilfeldig at den offisielle lanseringen av Qt/ Embedded skjer akkurat her.

– Linux-miljøet er vi svært knyttet til. Mye av software utviklingen vår skjer på Linux og vi er en av de mest kjente bedriftene i Linux-markedet. Vår hovedprofil er likevel kryssplattformen, og en stor del av våre kunder jobber også på MS Windows.

Hovedsatsningen til Trolltech vil fortsatt være Qt de neste årene, men i tillegg vil de fokusere på kryssplattformstøtte og satse sterkt på embedded versjonen. Tidligere i år åpnet de et kontor i California, og USA-satsingen vil forsette. For tiden er det kun fire ansatte ved dette kontoret men planen er å utvide staben til 10-15 i løpet av året.

– Vi satser på USA fordi dette er det størst markedet for våre produkter, forteller produktsjef Tjomsland, som selvsagt er på plass i San José i California.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse