Annonse


Er du klar for UMTS?

UMTS, Universal Mobile Telephony Service, også kalt 3G (tredjegenerasjon), er fremtidens standard for mobiltelefoni. Det er et stort sprang fra eksisterende GSM-nett, og innebærer milliardinvesteringer fra de fire som får tildelt konsesjon om å bygge infrastrukturen.

Mye, mye raskere

Hovedgevinsten ved å legge om til UMTS er hastighet. Mens vi i dag sliter med en 9,6 kbps i overføringshastighet (14.4 kbps i enkelte tilfeller) på GSM-nettet, vil UMTS i utgangspunktet gi 384 kbps, og etter hvert helt opp til 2Mbps under ideelle forhold. Du vil også alltid være koblet til nettet.Nokia 3G prototyp

Da skal det ikke mye fantasi til for å skjønne at mobilprodusentene og innholdsleverandørene er ivrige etter å utvikle terminaler og tjenester for 3G, hvor mobil video og multimedia faktisk kan bli en realitet. De fleste produsentene har allerede spennende prototyper av UMTS-terminaler på plass. Wapland.no har til og med fått prøvekjøre en tidlig testversjon av Ericssons “Emil”.

Annonse
De håpefulle

De syv grupperingene som nå har søkt om konsesjon for UMTS er:

  • Broadband Mobile ASA (består av Enitel og finske Sonera)
  • NetCom
  • Tele2 Norge
  • Orange Norge (Bestpr av Orangee og Bredband Mobil i samarbeid med Schibsted, Nera, Bane Tele, Norsk Aller, Veidekke og Four Seasons Venture III)
  • Telenor
  • BusinessNet (Et konsortium bestående av Tele 1 Europe, Western Wireless International og Rix Telecom)
  • Et Konsortium bestående av Orkla, Dagbladet, Hafslund, Hakon Gruppen, Norgesgruppen, OBOS/NBBL og Posten Norge.

GPRS, bare raskere?

Til tross for alt oppstyret rundt UMTS, som vi brukere ikke kan venter å se resultater av før tidligst i 2002, så skjer det kanskje vel så spennende ting allerede ved første årsskifte. Tidlig neste år ventes det nemlig at vi skal ha GPRS (General Packet Radio Service) på plass.

Denne teknologien, som er en oppgradering av vårt eksisterende GSM-nett, gjør at vi alltid er oppkoblet på nettet, og medfører derfor en prisstruktur hvor vi betaler etter hvor mye data som overføres.

Mange anser derfor GPRS for å være den virkelige mobilrevolusjonen. Mens UMTS kalles tredje generasjons mobilnett( 3G), så kalles GPRS uoffisielt for Generasjon 2.5.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse