Annonse


Vil stoppe nazister på nettet

– Tyskland vender seg mot Cyberspace for å kjempe mot høyre-ekstrem vold. Myndighetene lover å stenge alle hjemmesider som de betrakter som farlige, og i strid med den tyske grunnloven. Men det er en vanskelig og verdensomspennende kamp, melder den amerikanske nyhetstjenestenen CNN.

Flere ekstremister

Tyske myndigheter mener det er om lag 330 høyreekstreme sider på nettet, og at antallet er tidoblet de fire siste årene. Dette alarmerer myndighetene, som mener det er en sammenheng mellom dette og et økende antall rasistiske overgrep i Tyskland.

– Ikke musikkens skyld

– Om en person har en svak karakter, og blir påvirket av musikken til å gå ut på gata og begå kriminelle handlinger, så er det ikke musikken som er problemet, men systemet, sier Mike Penckert, som står bak Radio Germania. Dette er en hjemmeside som lokker surfere med hard rock med ekstreme nasjonale tekster, skriver CNN.

Yahoo! har blitt beordret til å stoppe tilgangen til visse av sine auksjonssider for franske surfere, etter at det ble kjent at en rekke gjenstander fra krigens dager var ute til salg. Blant annet uniformseffekter, og beholdere som det hadde vært Zyklon B i. Det er den gassen som ble brukt i nazistenes dødsleire.

Annonse


Vil ha filter

Den franske dommeren Jean-Jacques Gomez har bedt om en teknisk vurdering av mulighetene for å stoppe uønsket materiale fra servere som står i andre land, ikke kan stoppes etter påbud fra retten.

– Dette er en advarsel til Internettselskap som har forretninger utenlands (i Europa). Lokale myndigheter kan pålegge begrensninger, selv om serverne står i USA, skriver Cnet.

Forfølge ulovlige sider

Tyske myndigheter tror at vel en tredjedel av sidene de vil ha stoppet ligger på servere i USA. Her er de godt beskyttet av pressefriheten som er garantert av USAs grunnlov. Det fører til at tyskerne ønsker et slags Cyberpool, et slags Interpol på nett, som kan forfølge ulovlige hjemmesider , og hindre dem i å etablere seg i andre land.