Annonse


Verdens beste søkemaskiner

Søkemaskinene på nettet forandrer seg fra år til år. Det amerikanske tidsskriftet PC World har i sitt siste nummer testet over 20 søkemaskiner og søkeregistre.

Tidsskriftet gjennomførte en rekke søk for å finne den søkemaskinen som ga de beste resultatene, dvs. de mest relevante linkene i logisk rekkefølge.

På villspor?

Når du står i en fremmed by og spør om veien, er ikke svarene alltid entydige. Noen leder deg på villspor. Like vanskelig er det å få rett svar når du søker på nettet.

Basert på sine testsøk, utroper amerikanske PC World søkemaskinen Google som den suverent beste: »Sleek, simple and fun to use» og med en treffsikkerhet som overgår alle de andre.

Annonse
Google er alltid relevant

Brukervennlige Google rangerer treffene etter antall linker: Google antar at jo flere nettsider om et emne, som har linker til en spesiell nettside, jo mer relevant er siden.

Google scorer suverent høyest for relevante linker (se tabellen nedenfor).

AltaVista bra, men rotete

AltaVista (www.av.com) leverer også treff med høy kvalitet, men PC World synes at de avanserte søkefunksjonene er tidkrevende å lære, og at nettstedet er litt rotete.

AltaVista har i likhet med Exite og Lycos nettstedene utviklet seg fra et rent søkeverktøy til en portal. Dette har gått ut over brukervennligheten.

Norske Fast på tredjeplass

Norskutviklede Fast Search (www.alltheweb.com) havner på tredjeplass etter rangering av relevante linker. PC World sier at Fast Search er rask og relevant, enkel og strømlinjeformet, men har få avanserte funksjoner.

Fast Search er ikke så nøyaktig som Google, og har mange døde eller dupliserte linker.

AskMe for eksperter

Ekspertsøk (expert sites) er nettsteder der eksperter på forskjellige områder besvarer brukernes spørsmål. De mest kjente heter Abuzz, Ask Jeeves AnswerPoint, AskMe.com og LookSmart Live. PC World fremhever AskMe.com som den beste. Ekspertene besvarer spørsmålene i løpet av noen timer, men du må ofte betale litt for svarene.

De beste søkemaskinene

Tabellen viser hvordan amerikanske PC World rangerer søkemaskinene:

 

 

Relevante linker

Brutte/ doble linker

Brukervennlighet

Google

100 %

0 %

Fremragende

AltaVista

92 %

7 %

Sånn passe

FastSearch

87 %

13 %

God

Exite

77 %

13 %

Sånn passe

Go.com

72 %

7 %

God

HotBot

67 %

1 %

God

Northern Light

60 %

7 %

God

Direct Hit

55 %

5 %

God

Lycos

45 %

17 %

Sånn passe

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse