Annonse


Norsk selskap trollbinder

I løpet av sommeren har det norske programvareselskapet Trolltech inngått en rekke samarbeidsavtaler med selskaper i USA, Asia og Europa.

Deres utviklingsverktøy QT/ Embedded gjør det mulig å utvikle grafisk grensesnitt på tvers av ulike plattformer, være seg Windows, Linux eller Unix. Nå er teknologien i ferd med anerkjennes som verdens mest avanserte brukergrensesnitteknologi på Linux.

Begivenhetsrik sommer

Tidligere i sommer meldte det sørkoreanske selskapet Palm Palm Technology, at de lager en mobiltelefon som kjører Linux. Det koreanske selskapet har et tett samarbeid med Trolltech, og har valgt deres grafiske brukergrensesnitt Qt/Embedded på sine Linux-telefoner.

I forrige uke meldte Ericsson at de skal kjøre Linux på sin kommende skjermtelefon HS 210. Ericsson har også valgt Trolltechs grafiske brukergrensesnitt Qt/ Embedded.

Annonse


På onsdag annonserte Trolltech at NEC har valgt å kjøre Qt/ Embedded på sine VR4100 mikroprosessorer.

Qt vakte stor oppsikt

Programvareselskapet ble grunnlagt i 1994, og har i jobbet i det stille med en rekke interessante prosjekter. Første store suksess hadde selskapet med programmeringsverktøyet Qt, som ennå er det store flaggskipet i selskapet. Det objektorienterte Qt, med et grafisk brukergrensesnitt i likhet med oppfølgeren, forenkler utvikling av programvare. Det vakte oppsikt at den kan kjøres på alle plattformer.

Qt/ Embedded bygger på de samme prinsippene og er et tilsvarende produktverktøy for utviklingen av nettprogrammer, håndholdte nettløsninger og mobiltelefoner.

Først i neste uke vil Trolltech ha sin offisielle produktlansering av Qt/ Embedded. Det vil skje på LinuxWorld Expo i San Jose.

Beskjedent selskap

Det norske selskapet har sitt hovedkvarter i Oslo, og har også kontorer i Santa Clara i California og Brisbane i Australia. Hittil har de kjørt en meget lav medieprofil, og bryr seg lite om å hausse opp sine produkter.

I vår ble Trolltech verdsatt til 500 millioner kroner av Orkla, Venture Partners og Teknoinvest, som da var i ferd med å skyte inn 50 millioner kroner i selskapet. Etter en meget optimistisk sommer, prises sannsynligvis selskapet enda høyere.

Trass i en meget travel sommer på forretningssiden, presenterte Trolltech denne uken en betaversjon av Qt 2.2.0.

Annonse


Annonse


Annonse