Compaq gml bærbar

Annonse


Nordmenn klipper navlestrengen

Compaq gml bærbarSvikten var størst i konsumentmarkedet, der reduksjonen i 2. kvartal var på hele 30 prosent. sammenlignet med 1999. Men det betyr ikke at vi har sluttet å kjøpe datautstyr. For samtidig som salget av stasjonære PC’er stuper, har vi handlet bærbare PC’er som aldri før. I første halvår i år har salget økt med 48 prosent. I 2. kvartal var økningen på hele 57 prosent.

Bærbart overtar

Asbjørn Søgstad, sjef for PC-divisjonen i Compaq sier han hadde forventet en utflating eller nedgang i salget av stasjonære PC’er, men at nedgangen har vært betydelig større enn forventet.

Compaq er størst i Norge på slike maskiner med en markedsandel på 19,7 prosent. På bærbare PC’er er Toshiba størst med 28 prosent av markedet, foran Compaq med 23 prosent.

Billig-laptop

Samtidig med at Søgstad presenterte disse tallene kunne han fortelle at selskapet nå vil satse sterkere på bærbart utstyr, blant annet gjennom en helt ny modell kalt Armada 100s. Dette skal være en bærbar lavpris-PC med 533 MHz AMD prosessor, 64 MB ram, 5 GB HD, 24x cd-rom, 1,44 MB diskettstasjon, innbygget 56k v.90 modem og AGP 2x videominne (fra RAM). Hele maskinen veier 3,1 kg, og koster fra 10.435 kroner (+mva) med 12,1» HPA-skjerm.

Annonse


Lettere, kraftigere og billigere

Når salget av bærbare maskiner eksploderer skyldes nok dette mer enn bare et ønske om å bli mer mobil. I dag får du bærbare PC’er med 750 MHz Pentium III prosessor og 30 GB HD.

Disse maskinene har ytelser som overgår de fleste stasjonære PC’er som har vært solgt det siste året. Samtidig koster de dyreste bærbare PC’ene i dag ca. 50.000 kroner, det samme som de gjorde for 18 år siden, da boksen veide 18 kilo og i beste fall kunne karakteriseres som flyttbar.

Sikkerhetsproblem

Men overgangen fra stasjonære PC’er til bærbare enheter kan også bety et sikkerhetsproblem. Når ansatte tar PC’en ut av kontoret kan de samtidig ta med seg betydelige mengder informasjon. Ved tyveri kan derfor sensitiv informasjon komme på avveie, og et av satsingsområdene til Compaq er å utvikle løsninger som gjør det umulig for uvedkommende å nyttiggjøre seg denne informasjonen.

James Bond

Under et pressemøte i dag viste Produktsjef Verner Hølleland to produkter som skal bidra til å øke sikkerheten. Det ene er en smartkortleser med mulighet for å legge inn både krypteringsnøkler og elektronisk signatur. Det andre produktet var en liten skanner som i ren James Bond-stil spratt ut fra PC-kortet og leste brukerens fingeravtrykk. Denne skanneren er ventet i salg i løpet av høsten og vil i følge Compaq koste 7-800 kroner.

Annonse