Arnt Sommerlund

Annonse


Kreftsyk saksøker Motorola

Arnt SommerlundDen 41 år gamle Chris Newman har saksøkt Motorola og åtte andre teleselskap og organisasjoner. Han mener at hans kreft skyldes mobilstråling.

Han leverte inn sin stevning i Baltimore tirsdag, melder nyhetsbyrået Reuters. Newman hevder at selskapene ikke har informert sine kunder om at mobiltelefoner avgir radiostråling, som igjen kan lede til kreft, og andre helseskader.

«Ga ikke opplysninger»

Blant selskapene som er saksøkt er USAs største mobiloperatør Verizon, samt Bell Atlantic, Southwestern Bell, Washington/Baltimore Cellular og SBC. De to bransjeorganisasjonene CTIA og TIA kreves også for erstatning. Motorola er den eneste mobilprodusenten som ble saksøkt.

En av de saksøkte bransjeorganisasjonene, CTIA, krever nå at medlemmene må oppgi hvilke strålinger som avgis ved bruk av mobiltelefon. Dette er for å beskytte mot søksmål.

Annonse


Talspersoner fra både Nokia og Ericsson avviser påstandene om at bruk av mobiltelefon innebærer en risiko for helsen.

– Ikke skadelig

– Generelt er vårt standpunkt det samme som tidligere, sier Motorolas pressetalsmann for Europa Rolf Olsen til den svenske Finanstidingen.

– Det finnes ingen bevis for helserisiko ved bruk av mobiltelefon. Det har vært et antall lignende søksmål, som ikke har ført til erstatning, sier Olsen.

Finske Nokia finansierer deler av WHOs forskningsprogram, som ser på mulige sammenhenger mellom mobiltelefoner og strålingsskader. Nokia har ingen kontroll med hvilke forskere som får midler fra WHO.