Arnt Sommerlund

Annonse


-Bare dumt å bekjempe Napster

Arnt SommerlundEt stengt Napster vil ikke medføre at musikkinteresserte stopper kopieringen av MP3-filer, men vil medføre at MP3-bytting vil skje på andre system og tjenester som er vanskeligere å kontrollere. Det hevder nå en rekke industriobservatører, som mener at platebransjen nå bør flytte sitt fokus.

-Med Napster som motpart forhandler man med et etablert og troverdig selskap, noe som ikke vil være tilfelle dersom Napster nedlegges, uttaler Gartners analytiker Robert Labatt.

Umulig å saksøke enkeltpersoner

En løsning kan være å saksøke hver enkel person som kopierer musikk over Internett, men dette vil være svært vanskelig for ikke å si umulig å gjennomføre. Dessuten risikerer bransjen å havne i konflikt med de samme personene som kjøper deres musikk.

Den mye omtalte rettsaken mellom bransjeorganisasjonen RIAA og Napster, har ikke bidratt til at færre har benyttet seg av tjenesten. Derimot har den vært ekstrem god markedsføring for tjenesten. Napster kunne utover våren registrere en økning i brukermassen til drøye 20 millioner.

Annonse


– Rettssaken mot Napster har antakelig bidratt til brorparten av veksten,sier Bruce Fries, forfatter av en bok om fenomenet.

Plateselskapene har seg selv å skylde

– Napster ville aldri eksistert dersom de store plateselskapene hadde møttetterspørselen etter nedlastbar musikk fra de største artistene, hevder Friesovenfor Reuters.

Brukerne fortsatte å strømme til Napster i helgen. Ifølge Allen Tsai vedKeynote Systems, som måler trafikk på nettsteder, opplevde Napster fire tilfem ganger mer trafikk enn normalt på lørdag.

Trafikken kan komme til å dempe seg i ukene fremover, men Tsai spår at denkommer til å gå i taket når bikkjeslagsmålet igjen når førstesidene.

Muligheter for forlik øker

Napsters domsutsettelse åpner imidlertid for muligheten til at de to partene kan komme frem til et forlik. Hittil har platebransjen vært innbittmotstander av kompromiss, men siden MP3-bytting er mulig på andre kanaler på nett som er langt vanskeligere å forholde seg til, kan få RIAA til å skifte mening.

– Plateselskapene skal være forsiktige med hva de ber om, sa forskeren Stephen Bradley ved analysebyrået Gartner til Reuters etter at dommen om å stenge Napster hadde falt i forrige uke.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse