Annonse


Slik virker Nokia 6210

Forventningen er store til Nokias nye waptelefon, men det har vært mange misforståelser ute og gått om akkurat hvordan 6210 vil fungere. Særlig har det vært en del forvirring knyttet til wap-funksjonaliteten, og de nye muligheten for dataoverføring med HSCSD, High Speed Circuit Switched Data.

Fra 9,6 til 43.2 kb/S

HSCSD er teknologi som gjør det mulig å overføre data raskere over GSM-nettet. Sagt enkelt, så får man rett og slett tildelt mer ressurser, flere ”tidsluker”, på mobilnettet. Derfor kan man teoretisk sett oppnå en nedlastingshastighet opptil tre ganger større enn normalt, litt avhengig av forholdene der du er og hvor stor trafikk det er på mobilnettet.

I dag er grunnhastigheten for dataoverføring over GSM her i landet 9.6 kb/s, som altså med HSCSD kan økes til 28.8 kb/s. Telenor sier de vil oppgradere sitt nett i løpet av året, og da økes grunnhastighet til 14,4 kb/s, men bare for telefoner som har støtte for dette (bl.a. Nokia 6210). Det vil si at med HSCSD kan man laste ned data til 6210 med en teoretisk maksimal hastighet på 43.2 kb/s.*

Annonse


Når du knytter deg opp til Internett på denne måten vil det koste deg dobbelts så mye å bruke HSCSD-oppkoblingen (gjennom Telenor), i forhold til en ordinær GSM-samtale.

Men ikke HSCSD-wap

Med det sagt er det jo naturlig å tro at man også kan wappe med disse hastighetene – men da må du tro om igjen! For selv om Nokia 6210 har både wap og HSCSD, så er det ikke lagt inn mulighet for å bruke HSCSD samtidig som du wapper.

HSCSD er nemlig kun tilgjengelig når du bruker 6210 som et GSM-modem, med telefonen knyttet til PC-en din med kabel, eller via den infrarøde porten.

Nokia kan fortelle at de ikke har noen planer om å gjøre wapping mulig med HSCSD, fordi de regner med at når GPRS kommer øker hastigheten på wap uansett.

– Det er teknisk mulig å kombinere wap og HSCSD, men hastighetsforskjellen ville ikke vært så stor. Vi ville heller fokusere utviklingsressursene på GPRS, sier Michael Haralson i Nokia Mobile Phones til Wapland.no.

6210 likevel raskere

Vil det si at 6210 ikke er raskere på wap? Joda. Den er faktisk en god del raskere, men dette skyldes først og fremst ny maskin- og programvare som gjør at wap-data håndteres mer effektivt.

– En kombinasjon av ny programvare, maskinvare, og forbedret brukergrensesnitt gjør at wapsidene kommer opp raskere på Nokia 6210, sier Haralson.

I tillegg vil den maksimale hastigheten på wap som sagt øke fra 9,6 kb/s til 14,4 kb/s når operatørene gjør de nødvendige oppgraderingene*, og derfor vil man også her kunne merke en oppgang i wap-hastigheten med 6210.

6210 er lovet i løpet av høsten, selv om vi av erfaring vet at slike løfter fra Nokia må tas med en klype salt.

Hva med r520?

Ericsson sier forøvrig at deres kommende GPRS-telefon – modell r520 – selvfølgelig tillater HSCSD-overføring når man bruker wap. Hvordan Ericsson planlegger å kombinere wap med både HSCSD (Circuit Switched) og GPRS (Packet Switched) er jo et annet spørsmål…

For de offisielle spesifikasjonene til Nokia 6210, se http://www.nokia.com/phones/6210/index.html.

*Merk at NetCom har valgt å ikke legge inn støtte for HSCSD i sine nett, i det minste ikke før GPRS er på å plass. NetCom kan heller ikke si noe om når de planlegger å øke GSM-hastigheten fra 9,6 kb/s til 14,4 kb/s.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse