Napster (MP3-program)

Annonse


Napster ber om nåde

Napster (MP3-program)

Den omstridte MP3-tjenesten, som mer enn noen annen nett-tjeneste har rystet platebransjens til grunnvollene, anker onsdagens dom.

Selskapets advokater leverte sin begjæring samtidig som Napster-sjef Hank Barry oppfordret tjenestens 20 millioner brukere å aksjonere mot plateselskapene.

– Vi oppfordrer alle våre brukere til å kjøpe sin favorittmusikk i helgen,og deretter skrive til plateselskapene for å fortelle dem at Napster-brukerne er deres mest aktive kunder og at de ønsker at Napster skalfortsette, sier Barry til Reuters.

Annonse


Stemplet som pirater

Onsdagens dom stempler Napster som ikke stort annet enn piratkopiering satt i system, og i sin dom uttalte dommer Marilyn Hall Patel at Napster hovedsakelig brukes til å laste ned opphavsrettslig beskyttet musikk.

-Selskapet burde ikke spille overrasket over måten tjenesten brukes på, sa hun.

Tjenesten må etter dommen trekke ut pluggen klokken 0800 lørdag, norsktid.

Problemet forsvinner ikke

Men dommen stopper ikke MP3-sugne nettbrukere fra å laste ned musikk med begge hendene før tjenesten stenger, og selve problemet med hvordan ta betalt for åndsverk på nettet er langt fra løst.

Det eksisterer allerede langt mer anarkiske alternativer til Napster som det kan være vanskelig eller umulig å saksøke for å få stengt. Både programvaren Gnutella og Freenet har ingen sentral organisasjon i ryggen, ogeksisterer som et stadig skiftende nettverk av individuelle datamaskiner.

Plateselskapen bør trå varsomt

– Plateselskapene skal være forsiktige med hva de ber om, advarer forskeren Stephen Bradley ved analysebyrået Gartner.

– Deres kortsiktige ønske om å stenge Napster vil gjøre det praktisk talt umulig å kontrollere byttehandelen av musikk på nettet. Med Napster kan deforholde seg til et troverdig firma og 20 millioner brukere på ett, potensielt regulerbart, sted.

– Med Napster ute av verden har ikke platebransjen noen å forhandle med. Distribuerte byttenettverk som Gnutellahar ikke noen ledelse, lokaler eller forretningsvirksomhet, sier han tilReuters.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse