Nettbok

Annonse


Grøsserkonge vil oppdra ungdommen

NettbokKing – forfatteren bak skrekk-suksesser som “Carrie”, “Ondskapens Hotell”,”The Stand” og “It” – benyttet mandag til å gjeste flere amerikanskefrokost-TV-programmer, blant dem de to største, “Today” og “Good MorningAmerica”. Ifølge King er bokutgivelsen et forsøk på å teste nettet somdistribusjonsmedium.

-Alt i butikken er ikke gratis

– Vi har en generasjon av computerbrukere som har vokst opp med Napster ogMP3 og som tror at alt i butikken er gratis. Jeg vil gjerne se om vi kanoppdra disse ungdommene til å skjønne at resultatet av intellektuelt arbeidkoster penger, sa King på “Good Morning America”.

Kings ide er å publisere ett kapittel i gangen til en dollar per nedlasting. Foreløig er kun det første kapittelet ferdig.Dersom færre enn 75 prosent betaler for nedlastingen av første kapittel slutter han å skrive. Og etter første dag ser forsøket ut til å ha lykkes.

Over 40.000 nedlastinger

Mandag ettermiddag, amerikansk tid, hadde 34.000 lastet ned kapittelet,opplyser Kings medarbeider Marsha DeFilippo til AP. Amazon.com meldte påsin side at om 41.000 nedlastinger klokken tre. Felles for begge rapporteneer at mellom 75 og 80 prosent av nedlastingene betales med kredittkort.Nettbrukerne har også muligheten til å sende inn betaling i etterkant.

Annonse


King har med hell forsøkt seg å gi ut e-bok tidligere. Romanen “Riding theBullet” solgte i mer enn 500 000 eksemplarer da den ble lansert tidligere iår. Men med “The Plant” vekker King flere bekymrede blikk fraforlagsbransjen enn den gang. Utgivelsen gis denne gangen ut direkte avKing, og ikke som sist i samarbeid med hans forlegger.

Hopper over forlagsbransjen

Suksessforfatteren hopper dermed bukk over alle de leddene i forlagsbransjensom tjener penger på ham. Dersom King lykkes med “The Plant”, vil antakeligandre forfattere til å prøve det samme. Forleggerne frykter dermed at Kinger i ferd med å åpne en veritabel pandoras eske.

Kings utgiver Simon & Schuster sier at de ikke frykter at King skalforsvinne fra deres favner, og King selv insisterer på at han elsker åskrive og lese bøker. Men forleggerne holder likevel pusten for å sehvilken vei det barker.

– Jeg tror nok forlagshusene trekker et lettelsens sukk dersom dette ikkefungerer, sa King til “Good Morning America”-publikummet mandag.

Annonse