Annonse


Gates vil beskytte surferne

Oppdateringen gjelder for den populære nettleseren Internet Explorer versjon 5.5, og vil skal være klar innen fire uker.

Kontrollerer cookies

Microsofts Bob Herbold sier nyvinningen vil gjøre folk i stand til å “foreta velbegrunnede sikkerhetsvalg” ved at nettleseren sier klarere i fra når websidene utsteder såkalte cookies.

Cookies er små informasjonsfiler som websidene kan lagre på nettsurferens harddisk. Disse filene kan f.eks. brukes til å ta vare på brukerens personlige preferanser, slik at innholdet på websidene kan skreddersys surferens interesser. De er også et flittig brukt verktøy for annonsører, som kan bruke filene til å registrere brukerens surfevaner.

Annonse
Nettbrukeren kan derfor ha interesse av å behandle forskjellige typer cookies på forskjellig vis. Microsofts oppdatering skal gjøre det enklere for brukeren å forstå hva slags informasjon som forsøkes lagres, og foreta begrunnede valg om hvorvidt han skal tillate lagringen eller ei.

Informerte velgere

Oppdateringen lager et skille mellom cookies som stammer fra siden nettsurferen besøker og cookies fra websidens annonsører. Det skilles også mellom kortvarige cookies og vedvarende cookies, som blir liggende på harddisken selv etter at brukeren forlater websiden.

Oppdateringen vil blant annet gjøre det mulig å nekte eller godta alle fremtidige vedvarende tredjeparts-cookies.

– Dette er et glimrende tegn. Men mange mennesker bruker eldre utgaver av de forskjellige browserne, så det vil ta sin tid før alle benytter seg av de nye mulighetene, sier leder for personverngruppen Junkbusters, Jason Catlett, til Associated Press.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse