Annonse


Ericsson taper milliarder på brann

Da en av fabrikkene til Philips i New Mexico gikk opp i flammer, ble det katastrofalt for mobilprodusenten Ericsson.

Totalt avhengig

Det svenske selskapet var nemlig helt avhengig av viktige halvledere fra Philips, og hadde ingen andre steder å få disse vitale komponentene fra.

Selskapet hevder likevel at det ikke var uforsvarlig å gjøre seg såpass avhengig av en leverandør.

Annonse
– Å gjøre seg avhengig av en leverandør er vanlig praksis i denne bransjen, og Philips har en historisk stødig bakgrunn. Forøvrig var de silisiumbaserte halvlederne avansert teknologi som ingen andre kunne skaffe, sier Ericssons adm. direktør Kurt Hellström.

Kritikk for sen varsling

Nyheten om fabrikkbrannen førte til et kursfall på mer enn 11 prosent for Ericsson, og enkelte analytikere hevder at det var svært uheldig at selskapet ikke opplyste om brannen tidligere, skriver Financial Times.

– Vi opplyser markedet om hele selskapet, ikke deler av vår virksomhet, er Hellströms forsvar.

Milliardtap

Mangelen på komponenter vil føre til et totalt tap på 3.5 milliarder svenske kroner i år, opplyser Ericsson.

Mobiltelefoner utgjør en femtedel av Ericssons virksomhet, og resultatet etter kvartalsrapporten bærer preg av et labert resultat på mobilsiden, til tross for en meget sterk utvikling ellers i selskapet.

– Det er mange gode nyheter, og 80 prosent av Ericsson gjør det veldig bra, sier Hellström.

Et synkende skip?

Samtidig stiller analytikere seg skeptisk til Ericssons mobilvirksomhet.

– Ericsson har blitt to selskaper i ett. På den ene siden en ekstremt vellykket virksomhet med infrastruktur, på den andre et synkende skip: mobiltelefoner, sier teleanalytiker Mats Nyström i Enskilda Securities til Financial Times.

– Vi har ingen planer om å selge vår virksomhet med mobiltelefoner. Det er en kjernevirksomhet vi ikke ville vært foruten, sier Hellström.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse