DVD-Jon (idol)

Annonse


DVD-Jon vitnet i New York

DVD-Jon (idol)

I en del av Linux-samfunnet har Jon Johansen blitt nærmest et tenåringsidol, og da han i går ankom rettslokalet sammen med sin far, ble han møtt av flere sympatisører og tilhengere av som bar rundt på store plakater av ham.

Johansen var med i den europeiske grupperingen av hackere som står bak krypteringsnøkkelen DeCSS. DeCSS brukes til å knekke avspillings- og kopieringskoder på DVD-plater.

Anklaget for å vise veien

Koden ble ifølge opphavsmennene utviklet for å gi mulighet for å spille av DVD-filmer på datamaskiner som bruker Linux operativsystem. Goldstein, eller Eric Corley som han egentlig heter, ble som en av flere stevnet for å ha lagt ut koden på sin nettside, 2600.com. I januar ble han dømt til å fjerne denne.

Annonse
Goldstein fjernet DeCSS fra 2600.com, men opprettholdt lenker til andre steder hvor programmet kunne hentes. Det er dette han nå er i retten for.

Hollywood protesterte mot Jon

Tidligere i denne uken dro Jon Johansen til USA med sin far i forbindelse med en datakonferanse. Han ble ganske overraskende innkalt som vitne av forsvarerne i rettsaken mot Goldstein. Hollywoods advokater protesterte sterkt mot dette men fikk ikke gjennomslag.

I går var Jon Johansen en av hovedpersonene i rettsaken. I den føderale domstolen på Manhatten, innrømmet Johansen rolig, at han og to andre hackere stod bak DeCSS. Han fortalte også om hvordan koden ble utviklet i samarbeid med en tysker og en nederlender, skriver New York Times.

Bryter lov om opphavsrett

Det er en rekke Hollywood-studioer som står bak anklagene mot Goldstein. De mener at han bryter den amerikanske loven om opphavsrettigheter, når han tillater trafikk rettet mot DeCSS på sine nettsider.

I løpet av rettsakens tre første dager, som begynte på mandag, har en rekke Hollywood-studioer vitnet. De har fortalt at DVD-platene er beskyttet med et krypteringssystem kalt CSS, som skal beskytte mot piratkopiering. Vitnene fortalte også at man med DeCSS, kan lage en uautorisert kopi av platen.

Fremstilles som tenåringsidol

I amerikanske medier har Jon Johansen fått oppmerksomhet, og flere aviser har skrevet lange artikler om rettsaken og hackeridolet Jon fra Larvik i Norge.

Økokrim i Norge har ennå ikke bestemt seg for om de skal sikte Jon Johansen, men han er ennå under etterforskning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse