Annonse


Bedre telefoner, skumlere virus

Hysteriet verden over etter Love-viruset har satt datasikkerhet i høyfokus. Amerikanske forskere spår nå at fremtidige virus på mobiltelefoner og PDA-er kan få enda mer katastrofale følger, ifølge NewScientist.

Ringer på egen hånd

Hva med virus som tar opp samtalene dine og videresender dem til andre, eller ringer telefonnummer på andre siden av kloden uten at du vet om det?

– Slike virus vil kunne spres på kort tid i fremtiden, sier David Chess, virusforsker hos IBM.

Annonse
– Forestill deg et virus som skifter mammas telefonnummer til et høytaksert nummer i Nigeria, og hvordan mobilregningen din da vil se ut, sier sikkerhetsekspert Charles Palmer i IBM.

Begrenser funksjonalitet

Selv om det finnes måter å unngå virus, så vil disse ofte medføre begrenset funksjonalitet i telefonene. For eksempel kan man beskytte programmer ved å lagre de i skrivebeskyttet minne, men dette medfører at det blir vanskeligere å oppgradere telefonen.

Det er et enormt press på mobilprodusentene for å legge inn flere og flere muligheter og funksjoner i apparatene, og dette vil bare øke faren for virusinfeksjon, skriver NewScientist.

Kan slette e-cash?

Når vedlegg i e-posten kan starte andre applikasjoner i telefonen, kan de gjøre utgående samtaler, klusse med de andre programmene på telefonen, eller slette vitale filer som for eksempel elektroniske lommebøker.

– Vi trenger mer forskning på hvordan systemene skal sikres. Det er den eneste muligheten i det lange løp, sier Palmer.

Forholder seg rolig

Mens virusekspertene slår full alarm, forholder sjefstekniker i Psion, Charles Davies, seg relativt rolig til det hele.

– Jeg vil ikke virke overlegen, men jeg ser simpelthen ikke på det som en stor trussel, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse