Proxim trådløs adapter

Annonse


Trådløse hjemmenett

Proxim trådløs adapter

Trådløse nettverk har eksistert en ti års tid. I gamle trådløse nett kryper dataene rundt med en hastighet på en megabit i sekundet. I de nye nettene som baserer seg på 802.11B-standarden, er hastigheten 11 megabit i sekundet. 3Com, Compaq, Nortel, Proxim, Lucent, Cabletron, Nokia og Cisco samler seg nå om denne standarden. Derved kan utstyr fra forskjellige produsenter brukes om hverandre, konkurransen øke og prisene synke.

Nett uten kabler

Med et trådløst hjemmenettverk, kan du flytte den bærbare PC-en fra hjemmekontoret og ut på terrassen, hvis sommeren velsigner deg med en soldag.

Det beste av alt er å slippe å trekke kabler rundt om i boligen.

Annonse
I USA finnes det en rekke hjemmenettverk som kommuniserer via husets strømledninger, men slike løsninger finnes foreløpig ikke her til lands.

Kort og basestasjon

Trådløse nettverk for hjem og kontor består av en PCI- eller PCMCIA-kort som installeres i stasjonære eller bærbare PC-er. Kortene har innebygd radiosender og -mottaker.

Kortene kommuniserer med en basestasjon, eller aksesspunkt, som monteres på veggen eller under taket. Basestasjonen er koblet til en server som er koblet til Internett, eller et fast lokalnett på kontoret.

-Prisene synker

– Det er stor oppmerksomhet omkring trådløse hjemmenett, og med ADSL blir det enda mer aktuelt. De fleste vil gjerne slippe å trekke kabler i boligen. Jeg regner med at prisene vil synke kraftig i løpet av det kommende året, sier Per Kristian Wang hos 3Com Nordic.

Markedsforskerne hos Cahners In-Stat Group tror at markedet vil øke fra 4 milliarder i 1999 til 19 milliarder kroner i 2004.

3Com AirConnect

3Com begynte å levere sin trådløse nettverksløsning AirConnect for noen uker siden. De tilbyr en pakkeløsning med aksesspunkt og tre PCMCIA-kort for 15 450 kr, pluss moms.

I løs vekt koster aksesspunktet 10 300 kr, og PCMCIA-kortene 1900 kr per stykk.Compaq Norge tilbyr liknende løsninger.

PCI-kort i august

I august kommer 3Com AirConnect PCI-kort. Det vil koste 2500 kr. – PCI-kortet er basert på PCMCIA-kortet. Derved unngår vi kostnader til ny godkjenning hos myndighetene, og kan umiddelbart levere kortet i Norge, sier Per Kristian Wang.

PCI-kortet er noe dyrere enn PCMCIA-kortet fordi det er påmontert ekstern antenne.

100 meters rekkevidde

Et trådløst AirConnect-nett med et aksesspunkt og to PCI-kort fra 3Com vil altså koste 15 300 kr, pluss moms. Rabatterte pakkeløsninger kommer nok også på markedet.

-Fordi aksesspunktet får strøm via Ethernet-kabelen, trenger du ikke elektriker til å installere det, sier Wang.

Aksesspunktet har 100 meters rekkevidde, men jo lenger avstand det er til PC-ene, jo mer reduseres overføringskapasiteten.

Billigere med kabel

Hvis du trenger et hjemmenett nå, og synes at trådløst er for dyrt, bør du ta en titt på 3Com OfficeConnect LAN Modem. Det er en velrenommert pakkeløsning med to PCI-kort og en ISDN-ruter til 3500 kr, pluss moms.

– Det er så enkelt å installere at også jeg klarer det (!), sier Per Kristian Wang hos 3Com Nordic.

Proxim standardiserer

Trådløs-produsenten Proxim Technologies har lenge levert nettverk basert på sin proprietære Open Air-standard. Proxims hjemmenettverk Symphony har maksimal overføringskapasitet på 1,6 megabit, og er godkjent i Norge.

Til høsten vil Proxim levere det nye trådløse nettverket Harmony, som både kan håndtere Open Air og den nye industristandarden 802.11B.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse