Annonse


Asia inn i europeisk mobilmarked

Onsdag ble det kjent at NTT DoCoMo kjøper 20 prosent av et britisk mobilselskap for vel 77 millioner kroner. Dette selskapet – Hutchison 3G – eies av Hong Kong-baserte Hutchison Whampoa, og vant en av de nylig auksjonerte UMTS-lisensene i Storbritannia. Nederlandske KPN kjøper 15 prosent av det britiske selskapet.

Både KPN og NTT DoCoMo har tidligere varslet samarbeide med Hutchinson Whampoa om morgendagens mobilnett – UMTS. Dette gjelder både Storbritannia, der Hutchison allerede har vunnet en lisens, og markeder der lisenser vil bli utlyst. De tre selskapene varsler at de vil by sammen i Nederland, Tyskland, Frankrike og Belgia.

I Tyskland er det ventet at Huchison vil danne et nytt selskap sammen med E-plus, et tysk mobilselskap som eies av nederlandske KPN, for å by på en UMTS-lisens. I følge den tyske næringsavisen Handelsblatt får selskapet navnet E-Plus-Hutchison. De to selskapene vil ha et samarbeide, samtidig som de opererer under to forskjellige merkenavn, hevder Financial Times.

Det er ventet at selskapene vil danne en tilsvarende organisasjon i Belgia. I Frankrike er det ventet at det vil bli dannet et nytt selskap som både Hutchison, og KPN vil ta 40 prosent av, mens DoCoMo vil få en 20-prosents andel.

Annonse
Kanadiske TIW (Telesystem International Wireless)har fått opsjon på å kjøpe 6,5 prosent i Hutchison 3G.

Japanske DoCoMo eier 15 prosent av nederlandske KPN.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse