Mobil -alt. skjerm teknol

Annonse


Plastskjermene kommer

Mobil -alt. skjerm teknolKatoderøret som vi kjenner fra TV-apparater og dataskjermer, er 102 år gammelt. Det blir utfordret av flatskjermer som har vokst seg ut av de bærbare datamaskinene. I Norge leverer Panasonic en 50-tommers plasmaskjerm til 150 000 kr.

Om noen år får den kanskje konkurranse av syltynne plastskjermer som er så billige at de kan kastes etter bruk (f.eks. etter Norges nederlag i Fotball-EM?).

LEP og OLED

To nye skjermteknologier, er snart klare for produksjon. Teknologien kalles LEP (light-emitting polymer) eller OLED (organic light-emitting diodes). Skjermene er syltynne, myke, kan ses fra skarp vinkel, trenger ikke bakgrunnsbelysning, bruker lite strøm og er mye billigere å produsere enn dagens LCD-skjermer (liquid crystal display).

Polymerene kommer

Polymerer er kjemiske stoffer. Forskerne oppdaget at molekylene i bestemte polymerer dannet strukturer som sendte ut lys når de sendte strøm gjennom dem. Når lyset ble sendt gjennom spesialbehandlede røde, grønne og blå skikt, viste materialet fargepunkter som på en skjerm.

Annonse
– Skriv ut en skjerm!LEP ble oppfunnet ved britiske Cambridge University i 1989. Forskerne dannet selskapet Cambridge Display Technology (CDT) og inngikk partnerskap med Seiko Epson.

For noen dager siden demonstrerte de en 2,5-tommers fargeskjerm med lysende polymerer (LEP). Skjermen var »skrevet ut» med en blekkskriver på et stykke plast, men i stedet for blekk, brukte de polymerer.

Produksjon i 2002

CDT har løst problemet med at polymerene i LEP-skjermen oksyderer i dagslys. Nå må de finne en måte å beskytte kjemikaliene mot påvirkning fra luft og vann.CDT regner med å løse problemene, slik at de kan lisensiere teknologien for produksjon i 2002.

CDT og Seiko-Epson har DuPont, Philips og Hewlett-Packard som støttespillere. Seiko og Philips leverer i dag to tredjedeler av LCD-skjermene til all verdens mobiltelefoner.

Kodak utfordrer

Kodak har også kommet langt med sin «small-molecule OLED»-teknologi. Denne teknologien er ganske identisk med LEP, bortsett fra at den bruker litt andre polymerer. Pioneer og Motorola bruker allerede OLED-skjermer i noen bilstereoer og mobiltelefoner.

I mai demonstrerte Kodak en 5,5-tommers OLED-fargeskjerm. Kodak har Sanyo som partner, og Panasonic, Sony og Toshiba som støttespillere.

Klistreskjermer

Om et par år vil mange mobiltelefoner og lomme PC-er være utstyrt med LEP- eller OLED-fargeskjermer.

De tynne plastskjermene kan sys inn i klærne, eller klistres på hyllene i dagligvareforretninger og vise prisene.
Senere kommer større plastskjermer som kan avløse TV-apparater og PC-skjermer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse