Annonse


GPRS er mobil-revolusjonen

Nå reagerer du kanskje på at vi bruker så sterke betegnelser som revolusjon om en ny dataoverføringsteknologi som GPRS (General Packet Radio Service). Men det er GPRS som kommer til å forvandle mobiltelefonen fra å være en tale-dings til også å være en et mobil Internett-verktøy.

Fra å snakke til på handle

Motorola har levert både infrastrukturen og mobiltelefonene til BT Cellnet, som er det første kommersielle GPRS-tilbudet i verden. De mener at de to neste årene vil være mer nyskapende for mobiltelefoni enn hva de to foregående år har vært.

– Fram til nå har vi bare snakket, fra nå av vil vi også begynne å gjøre ting, sier kommersialiseringsdirektør for ny teknologi, John MacDonald, i Motorola.

– Det største steget

For tiden utlyses lisensene for neste generasjon mobiltelefoni (3G) – UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). GPRS er ofte betegnet som 2.5G.

Annonse
– Men det er et større steg å gå fra dagens datahastighet på GSM til GPRS, enn det er å gå fra GPRS til UMTS.

– GPRS er revolusjonen. UMTS er bare en evolusjon, en videreutvikling, av GPRS – bare med mer båndbredde, sier direktør Dominic Strawbridge i ved Motorolas applikasjonsutviklingssenter for Europa, Midt-Østen og Afrika.

Tre viktige forskjeller

Til forskjell fra dagens dataoverføring i mobilnettet vil GPRS innebære tre helt sentrale og banebrytende forskjeller:

 1. Alltid pålogget (always online)
 2. Ingen oppkoblingstid (instant Internett)
 3. Betal kun for det du overfør (pay per byte)
 • Det alt du alltid er pålogget gjør blant annet du kan skifte mellom telefonsamtaler og wapping (mobil nettsurfing) uten nedkobling og oppkobling.
 • Ingen oppkoblingstid gjør at det blir lettere/enklere å koble seg opp mot Internett.
 • Nå betaler du for tiden du er oppkoblet, selv om du overfører data eller ei. Med GPRS vil du kunne betale kun for det du laster ned og sender fra deg. Sjakkspill via WAP vil i dag (med linjesvitsjet data) være dyrt fordi det tar tid. Men via GPRS (pakkesvitsjet data) vil et slikt sjakkparti bli langt rimeligere.

  – Læringen starter nå

  – GPRS handler ikke å erstatte Internett-surfingen fra stasjonære PCer. Det handler om å utvide dine muligheter til å få tilgang til Internett-tjenester hvor og når du måtte ha behov for det, sier Strawbridge til Wapland.no.

  Motorola tror at vi med GPRS vil endre våre vaner for hvordan vi bruker Internett, og ikke minst – bruker mobiltelefonen.

  – Det å være alltid pålogget vil kreve sosial læring av ny vaner. Men den sosiale læringen starter nå med GPRS, ikke ved UMTS, hevder MacDonald ovenfor Wapland.no.

  Så gjenstår det å se om Motorolas fremtidspredikanter får rett.

  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse