Panasonic DVD Audio

Annonse


Systemkrigen raser videre

Panasonic DVD AudioI følge markedsanalytikerne hos IDC (International Data Corp), blir det solgt 70 millioner DVD-spillere (for TV-tilkobling) og DVD-stasjoner (for PC-tilkobling) i år.

I løpet av året kommer også en rekke DVD-opptakere eller -brennere. Panasonic, Hitachi og Toshiba vil levere frittstående DVD-RAM-opptakere i løpet av noen få måneder.
– De kommer først til Japan, sier Helge Rose som er ansvarlig for DVD-spillerne hos Panasonic i Norge.

Brenner med dobbel kapasitet

De første DVD-RAM-stasjonene kom på markedet i 1999. Panasonic har nylig lansert en 4,7 GB DVD-RAM for bruk i PC-en. Panasonic LF-D211N er nesten dobbelt så rask som tidligere stasjoner, og har dobbelt så stor kapasitet: En 2-timers spillefilm i MPEG-2-format.
Spilleren vil koste drøye 5000 kr.

RAM-kapable videospillere

DVD-RAM-platene kan foreløpig ikke kan avspilles i vanlige DVD-spillere, men snart kommer »RAM-kapable» spillere.

Annonse
Hitachi har demonstrert videokameraer som tar opp film på små DVD-RAM-plater med 1,4GB per side, og som kan avspilles i DVD-RAM-kapable spillere.

Philips med DVD+RW

DVD-RAM er ikke den eneste teknologien for innspilling av DVD-plater. Hewlett-Packard, Ricoh, Philips og Yamaha støtter DVD+RW. Platene kan avspilles i vanlige DVD-spillere, men opptakerne er dyrere enn DVD-RAM.

Philips vil lansere en frittstående DVD+RW-opptaker senere i år. Den skal kunne kobles direkte til videokamera eller til TV-antenne, og lagre to timers opptak med full DVD-kvalitet. Prisen vil ligge rundt 9000 kr.

Pioneer med DVD-RW

Pioneer satser derimot på DVD-RW (som noen kaller “DVD minus RW”). DVD-RW-opptakere er allerede i salg i Japan, og vil ventelig komme til Europa til høsten. Prisen vil imidlertid ligge på 25000-30000 kr.

DVD-RW-plater kan avspilles på DVD-spillere fra Pioneer og enkelte andre produsenter. DVD-RW og DVD-RAM er godkjent av standardiseringsorganet DVD Forum, mens DVD+RW ikke er godkjent.

Ultra Hi-Fi med DVD Audio

DVD-spillerne kan også avspille plater som er tatt opp i DVD Audio. I juli lanserer Panasonic spilleren DVD-A7. Den presterer 256 ganger høyere lydoppløsning enn musikk-CD-er (192kHz/24-bit 2-kanals lyd, eller 6 kanals Hi-Fi lyd).- Listeprisen blir 12 000 kr med moms, forteller Helge Rose hos Panasonic.

Gromlyd med Super Audio CD

Heller ikke det nye lydformatet unngår systemkrigen. Philips og Sony har valgt å satse på formatet Super Audio CD (SACD) i stedet for DVD Audio.

Den amerikanske gruppen Steely Dan har utgitt en DVD Audio-plate. Kanskje vi heller skulle gå på konserten deres i Oslo i september?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse