Annonse


Pda eller e-bok – valgets kvaler

Det finnes flere rendyrkede alternativer til Norli/Aschehougs norske e-bøker på pda-en HP Jornada, som kun kan begrunne sin ”verdenspremiere” med at det nå er seks norske titler tilgjengelig i e-bokformat.

Rakettboken

Markedsledende Rocket eBook Pro selges fra nettbokhandelen Barnes & Noble for 269 dollar (2.300 kroner), med ”Alice in Wonderland” og flere ordbøker ferdig innlastet. Med moms, toll og forsendelse koster den ikke mer enn HP Jornada 545.

Mens HP Jornada er en pda med e-bokleser er Rocket eBook Pro en spesialbygget elektronisk bok. Standardutgaven har 16 Mb minne – plass nok til 152.300 sider, eller 40 bøker. Den kan også fås med 32 Mb ekstrakort, tilsammen 48Mb og plass til 135 titler. Det skulle holde en stund for selv den ivrigste lesehest.

Annonse


Sammenligner man de to er skjermen større hos Rocket, fremfinningen enklere og du kan gjøre notater i margen. Rocket eBook har en såkalt ”backlight” som gjør den leservennlig i dårlig lys.

Pda eller e-bok

Men med HP Jornada får du altså pda-funksjonene som basis, så det er egentlig snakk om to forskjellige produkter. E-boklesere vil snart bli standard i alle pda-er, noe som ikke minst skyldes at Microsoft utvikler sin e-bokleser MS Reader for både pda-er og pc-er.

Norlis e-bok er en HP Jornada 545, utstyrt med MS Reader. Fullversjonen av denne teknologien kalles Pocket PC, og inneholder lommeversjoner av Explorer, Microsoft Media Player og Office-programmer.

Pocket PC-pakken er også utviklet for HP Jornada 548, Casio E-115, Casio EM-500, Casio EG-80, Casio EG-800, Compaq iPAQ og Compaq Aero 1500.

Valget står altså mellom en rendyrket e-bok og en pda. Pda-ene er i lengre tid utviklet for å minimalisere vekt, noe som betyr mindre skjerm, mens Rocket og deres konkurrenter har basert seg på en skjerm som tilsvarer en pocket-bokside.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse