Annonse


TONO krever penger for ringetoner

Nettsteder som tilbyr automatisk nedlasting av ringelyder på nett må betale en vederlag på 1,20 kroner hver gang noen benytter seg av denne tjenesten. Hva brukeren faktisk betaler for melodien kan variere: En ringelyd fra Telenors Oyo.no koster for eksempel 5 kroner, hvorav 1,20 altså går til komponisten.

– Alle som vil tilby automatisk nedlasting av ringelyder i Norge må klarere det med oss først, hvis ikke er det lovstridig, sier Inger Elise Mey, juridisk konsulent i TONO.

Millioninntekter i år

Det blir bare mer og mer populært å bruke kjente melodier som ringetone på mobiltelefonen. Når det lastes ned en halv million melodier i måneden, og tjenestetilbyderne tar seg betalt 5 eller 8 kroner per nedlasting, kan vi jo bare regne selv.

Annonse
– Vi forventer å motta vederlag på omlag 500.000 ringetoner hver måned, og dette blir det jo penger av. I det siste har det virkelig begynt å ta av, og vi regner med å ta inn 5-6 millioner kroner i løpet av 2000, sier Mey

Gjelder ikke ”notene”

Vederlaget gjelder riktignok bare de tjenestene som sender deg ringelyden over sms. Har websiden bare lagt ut en forklaring til hvordan du skal lage ringelyden selv, er det foreløpig ikke innført vederlag på dette.

– Er du hjemme og taster inn din egen ringemelodi er det ingen som kommer etter deg, sier Mey til wapland.no.

Kommer på wap

TONO har allerede begynt å jobbe med vederlagsystem for live streaming av lyd til mobiltelefoner og andre bærbare terminaler.

– Vi må være i forkant av den teknologiske utviklingen for å beskytte opphavsretten til de som lager innhold på mobilt Internett. Vi jobber allerede med å inngå avtaler med wap-selskaper som ønsker å streame lyd til mobiltelefoner, sier Mey.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse