atomsopp

Annonse


Supercomputer skal stoppe atomsprengning

atomsoppSupercomputeren er i stand til å gjøre flere regneoperasjoner på ett sekund enn en person med kalkulator ville kunne foreta på ti millioner år, skryter IBM.

Politisk svar

Datamaskinen er et bestillingsverk fra det amerikanske energidepartements Accelerated Strategic Computing Initiative (ASCI). Systemet skal være et svar på kongressens motstand mot å stoppe testingen av kjernevåpen og motvilje til å skrive under på den verdensomspennende prøvestansavtalen.

– Uten underjordisk testing trenger vi måter å simulere kjernevåpen på. Vi må sikre at kjernevåpnene er trygge, solide og operasjonelle, sier David Cooper, som er medlem av presidentens dataråd og informasjonsleder ved Lawrence Livermore Labs i California, hvor systemet skal operere.

Fortsatt sprengning

Det amerikanske senatet nektet i fjor å forlenge prøvestansavtalen, og insisterte på USAs rett til å fortsette underjordisk testing av kjernevåpen.

Annonse


Den nye supercomputeren er et stort skritt mot full simulering av kjernefysiske scenarier, men er ennå ikke i stand til å teste våpenarsenalet etter de standardene, som ekspertene krever.

– Hvis du gjør en undersøkelse av våpendesignere i dag, ville de antakelig si at faktisk testing er best, sier Cooper.

Et system som skal erstatte faktiske våpentester må ha en kapasitet på 100 teraflops – billioner av beregninger i sekundet. IBMs nye ASCI White-maskin er i stand til å beregne 12,3 teraflops, skriver Reuters.

(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse