Hellström, Kurt

Annonse


Ericsson-sjef lagde kursras

Hellström, KurtI et intervju med Dagens Industri torsdag, uttalte adm. direktør Kurt Hellström, at mobilindustrien vil oppleve dempet tilvekst på grunn av høye avgifter tilknyttet tredje generasjons mobilnett.

Etter denne uttalelsen raste både Ericsson og Nokia på børsen, og bidro til å dra ned flere av Europas børser. Ericsson-aksjen falt med 14 kroner til 166,50 svenske kroner på Stockholmbørsen.

Flere av Europas investeringsbanker tok uttalelsene fra sjefen som et resultatvarsel for det kommende halvårsresultatet. Både Ericsson og Nokia har hittil stått i mot de store fallene innen IT-sektoren, men i går fikk de begge kjenne raset på kroppen.

Kan også påvirke 2G mobiltelefoni

Telekomanalytikeren Anders Elgemyr i Fischer Partner, uttaler at mange ikke har tenkt på problemet rundt utbyggingen av tredje generasjons mobilnett.

Annonse


– De skyhøye investeringskostnadene kan også påvirke salget av annen generasjons mobiltelefoni, sier Elgemyr, til Dagens Industri.

Det er usikkert hvem som egentlig skal betale regningen for 3G-nettet, men en ting er sikkert – utbyggingen vil koste mye penger og påvirke rentemarkedet.

– I følge våre beregninger vil det bli behov for å låne 5.000 milliarder kroner. Dette har ikke operatørene råd til, noe som vil påvirke rentemarkedet i hele verden, sier Hellemyr.

Uheldig tidspunkt

Hellström har utvilsom et godt poeng, når han trekker frem mulige kostnader i fremtiden og uttaler at dette kan bli dyrt også for Ericsson. Men tidspunktet han gikk ut på var ikke bare helt heldig for selskapets del.

Markedet tok hans uttalelser som svært sterke signaler på at dårlige tall var å vente ved neste halvårsrapport. Selv om selskapet i etterkant gikk ut og understreket at dette ikke var tilfellet og trakk sjefens uttalelser tilbake, så falt aksjen kraftig.

Forvirret også på CeBit

Det ikke første gang i år, at Ericsson-sjefen har kommet med uttalelser, som har påvirket selskapets omtale i negativ retning. På årets CeBit-messe i Hannover ble Hellström spurt når de ville levere WAP-telefoner. WAP var årets heteste tema på messen, og erkekonkurrenten Nokia hadde på det tidspunkt flere telefoner ute i butikkene.

– Hvor er markedet? Vi vil ikke lansere produkter, som det ikke finnes tjenester for, sa Hellström, til forsamlingen. Da en journalist spurte om han kunne utdype dette, måtte han ha hjelp fra sine kolleger. Etter dette var markedet noe forvirret om Ericssons stilling på WAP-fronten.

Kurt Hellström tjener 8,91 millioner kroner som sjef for Ericsson. Han har uttalt til Aftonbladet at en slik lønn er velfortjent, da man sliter mye i en slik stilling.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse