Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nokia nå med lyd og video

PARIS: Nokia og Real Networks har inngått en samarbeidsavtale der de sammen skal utvikle applikasjoner for musikk og video overført til mobilen. De første produktene kommer til neste år.

Det var toppsjefen i Real Networks, Rob Glaser, som kunne gjorde dette på en pressekonferanse utenfor Paris onsdag. Avtalen omfatter neste generasjons kommunikatorer og smarttelefoner fra Nokia.

Det betyr at Nokia satser betydelig på å formidle både musikk og levende video i neste generasjons mobile Internett.

Real Networks er verdens ledende firma på området streaming video og audio – det vil si levende bilder og musikk overført til mottakeren samtidig som det avspilles. I mye av det som formidles av levende video og radio på Internett brukes i dag Real Networks-produkter.

Imponerende

På Real Networks første Europa-konferanse i historien, der de har samlet 3000 pressefolk, konsulenter og medieeksperter i Disneyland utenfor Paris, demonstrerte selskapet interessante demoer av hva som kan overføres på 37 Kbit/s, som er en aktuell mobilhastighet.

Det som imponerte mest med de demonstrasjonene vi så, er hvor bra kvaliteten kan bli i fullskjermoppløsning ved hastigheter på 200-500 Kbit/s – dette er hastigheter som vil komme i bredbånds hjemmetilknytning alt fra i år, og som man under ideelle forhold vil oppnå i mobile umts-nettverk. De første nettene vil være i drift neste høst.