Knudsen Grete (på Voss)

Annonse


E-kamp i regjeringen

Knudsen Grete (på Voss)Hun forteller til ITavisen.no at kampen står om bevilgninger til tiltak for å ruste Norge opp for morgendagens kunnskapsamfunn.

– Ja, jeg er utålmodig, innrømmer hun, men legger til:

– Det går likevel fremover, på et vis. Det er en økende bevissthet blant statsrådene om at investeringer i IKT er viktig for landet, men det er fortsatt et stykke igjen å gå, sier hun til ITavisen.no.

Regjeringen går nå inn i den siste fasen av budsjettarbeidet. E-minister Knudsen har i handlingsplanen »eNorge 1.0» foreslått hele 76 tiltak for å høyne IKT-kompetansen i næringsliv, undervisning, forvaltning og hos den enkelte. Det trengs penger til de fleste av dem

Annonse


Konkurranse-evne

Knudsen har i Stortinget sagt klart i fra at dette dreier seg om Norges internasjonale konkurranse-evne. – Det må gå opp for oss at det er et globalt IT-kappløp på gang, sier hun.

Men pengene sitter ikke løst i et norsk politisk miljø som frykter inflasjonen mer enn å sakke akterut i den globale konkurransen.

– Vi må forstå her i landet at omstillingen til fremtidens næringsliv og global konkurranse må komme, og så snart som mulig. Bare vi åpner utenlandske aviser leser vi daglig om storstilt satsing i EU-land og overalt ellers. Men i Norge har vi det så bra, basert på å produsere volum. Alt vi trenger er å pumpe litt mer olje, sier Knudsen.

Investeringer

– Vi må se på IKT-tiltak som investeringer. Slike investeringen kan også føre til sparing av ressurser. For eksempel vil elektroniske journaler på sykehusene, og et nettverk som knytter dem sammen, kunne gi en betydelig effektivisering som vil komme hele sektoren tilgode. Men før jeg får bevist for helseministeren at han kan spare penger på dette, vil det bli vanskelig å få midler til å gjøre det, sier Knudsen.

Lav bevissthet i Norge

Den temperamentsfulle bergenserinnen legger ikke skjul på å at hun brenner for sine IT-saker, men heller ikke over at frustrasjonen av og til blir stor.

– Før vi fikk med disse 30 organisasjonene som hjalp til med e-Norge-planen fryktet vi en stund at vi ikke skulle få til noe som var godt nok, betror hun oss.

En del av grunnen til den lave bevisstheten på slike spørsmål i Norge mener hun ser norske media, som viser dem liten oppmerksomhet. – Utenlandske media er fulle av slike ting, men med få unntak er det lite om IKT i norske aviser og fjernsyn, sier hun.

På Wap

Selv er Knudsen nå også blitt en wapper. Hun viser frem sin Nokia 7110, som hun fikk nylig, og forteller hvor nyttig det var å oppdatere seg på norske nyheter da hun deltok på OECD-konferansen Paris tidligere denne uken.

IT-ministeren er også såpass oppdatert på WAP-siden at hun har registrert at Ericssons T320 leder kappløpet for tiden.

Les mer om eNorge-planen på enorge.dep.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse