Annonse


Bærbare med chip fra Transmeta

Crusoe-chipen fra Transmeta skal etter sigende bruke mindre energi og være raskere enn noen tilsvarende chip fra Intel.

Begge selskapene har startet et hardkjør for å vinne mest mulig av det trådløse markedet, og selv om Intel lenge har dominert markedet, har de grunn til å frykte konkurransen fra ferske Transmeta.

Vekt og batteri avgjørende

Intel og Transmeta er enige om en ting – at brukerne som er avhengige av PDAer og mobiltelefoner, ønsker bærbare maskiner som veier lite, kan kobles til nett og har batterier som varer i minst seks timer, skriver Wired.com.

De fire bærbare maskinene Transmeta viste frem på PC Expo, var produkter fra Fujitsu, Hitachi, NEC, og IBM. Etter planen skal de alle på markedet senere i år, og det var kun prototyper publikum fikk se. Hver av maskinene har batteri med levetid fra seks til åtte timer og veier under 1,4 kilo.

Annonse


Regulerer hastighet etter behov

Crusoe opererer på 600 megahertz. Den lange levetiden på batteriet er muliggjort med LongRun-teknologien, som lar prosessoren kontinuerlig regulere hastighet og strømforbruk etter behov.

Noe overraskende vil de bærbare maskinene bli levert med operativsystemet Windows 2000, men Transmeta-sjef David Ditzel, sier at kommende modeller også skal kunne kjøres med Linux.

Transmeta hippest i New York

Rett ved siden av standen til Transmeta demonstrerte Intel frem den nye Pentium III chipen. Selskapet demonsterte ulike bærbare fra NEC og Fujitsu, i samme vektklasse, som nå er tilgjengelige med 600 MHz.

Den største kontrasten mellom de to selskapene, var at folkemengden som flokket seg rundt Transmeta, var ganske så fraværende hos Intel.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse