Karlberg, Kenneth

Annonse


Rekordrask Telia-NetCom-handel

Karlberg, KennethKnapt en uke tok det fra Telias-sjef Jan-Åke Kark fikk telefonen fra NetCom-sjef Terje Christoffersen fredag 16. juni ved lunsjtider, til kjøpet ble kunngjort. Men svenskene hadde hatt NetCom i kikkerten i lengre tid.

– Akkurat som da Kungen møtte Silvia sa det bare »klikk», fortalte Kark da han onsdag var i Oslo for å møte norske journalister og analytikere. Med det mener ikke Kark at kong Carl Gustaf og hans dronning sjekket hverandre opp på Internett, men å illustrere at selskapene passet ideelt sammen.

Heller NetCom enn tredje GSM-nett

– Vi hadde regnet nøye på hvor mye det ville koste å bygge ut et tredje GSM-nett i Norge, og var klare til å sette i gang. Men da muligheten i NetCom dukket opp ble konklusjonen at det var bedre, både teknisk sett, økonomisk og markedsmessig, å kjøpe selskapet, sa Kenneth Karlberg, visekonsernsjef for mobil.

Svenskene er fornøyde med prisen og understrekte at den tilsvarer det Telenor betalte for danske Sonofon.

Annonse


-Men det är fruktanvärt mycket pengar, sa Kark.

23,2 svenske milliarder vil det koste totalt, dersom Tele Danmark selger sine 40 prosent, noe Kark sier han regner med de vil gjøre.

Studerende beredskap

– En grunn til at beslutningen ble tatt så fort var at vi hadde forberedt oss grundig og studert NetCom over lengre tid. Vi har generelt en høy beredskap når det gjelder å vurdere markedsmuligheter i Norden, sa Kark.

Svenskene hadde ellers intet nytt å tilføye når det gjelder begrunnelsen for NetCom-kjøpet:

– Rett selskap i rett land til rett tid, gjentok Kark som sitt NetCom-mantra.

Ambisjonen om å bli Norden ledende mobiloperatør er oppfylt, og Kark prøvde ikke å skjule at hans ex-kollega Tormod Hermansen skal få det hardt om han skal ta igjen Telias forsprang.

Fire nordiske bein

Telia er nå etablert med mobiltjenester i alle fire nordiske land.

På andre siden av Øresund taper Telia Danmark penger så det griner. Der har de ikke oppnådd større markedsandel enn seks prosent.

Telias mobiltjenester på Radiolinjas nett i Finland er imidlertid i vekst, men foreløpig med en markedsandel på fattige 2 prosent. Så NetCom er en foreløpige juvel i Karks nordiske krone.

Kark vil ikke spekulere i hva Hermansen vil gjøre i Sverige, men tror neppe at Vodafone AirTouch vil selge seg ut av Europolitan, hvor de eier 71,1 prosent. Jan Stenberg har gjort det klart at han ikke ønsker å selge seg ut av Tele2Mobil og Comviq i Sverige.

UMTS på GSM

Om ikke Telenor får et samarbeid med Vodafone gjenstår da muligheten for å søke GSM (og kanskje UMTS)-lisens i Sverige og bygge et nytt nett.

Men Kark tror at de operatører som kommer seint inn på GSM får vanskelig for å drive lønnsomt i de nordiske land.

Det betyr også at UMTS-løpet kan være kjørt dersom man ikke har et GSM-nett å bygge på.

– Vår strategi er at vi bare bygger UMTS-nett i de markeder hvor vi har GSM-nett fra før, sa Karlberg.

I Norge regner Telia med å få bygge UMTS-nett på NetComs GSM-nett

Etterhvert lærer nok svenskene også å stave NetComs navn riktig, med stor C. Så slipper de også sammenblanding med konkurrenten Netcom AB i Sverige.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse