NetCom AB

Annonse


Netcom AB ikke til salgs

NetCom ABDet Jan Stenbeck-kontrollerte Netcom AB, som blant annet eier Tele2 og Datametrix i Norge, har planer om å bli et pan-europeisk teleselskap.

Dette har som sannsynlig konsekvens at mobilselskapene Tele2Mobil og Comviq i Sverige neppe er til salgs. Svenske Tele2Mobil er Netcom ABs mobiltilbud til bedriftsmarkedet, mens Comviq tar seg av forbrukermarkedet.

Selvsagt er det ingenting i telebransjen som ikke er til salgs om prisen er høy nok, men selskapene passer godt i Stenbecks europeiske strategi som teleselskap.

Stenbeck står også bak Modern Times Group og Kinnevik, som sammen kontrollerer norske P4, TV3, TV1000, gratisavisene Metro og Finanstidningen i tillegg til en rekke radiokanaler.

Annonse


Ikke til salgs

Informasjonssjef Malin Rydberg i Netcom AB sier at det ikke eksisterer noen planer om salg av verken morselskapet eller mobilvirksomhetene. Ei heller noen som har banket på døra med kofferten full av penger. Men annet kan hun ikke si, ettersom selskapet er børsnotert.

Pengene til den europeiske satsingen skriver seg fra salget av ca en fjerdedel av aksjene i norske NetCom, tilsvarende om lag fire milliarder kroner.

Det er Stenbeck-kontrollerte Société Europe de Communication (SEC) som henter inn disse pengene. Ifølge Dagens Næringsliv er det ventet at SEC og Netcom AB vil fusjonere, i tillegg til at mobilsatsingen vil skje under navnet Tele2.

Har Telenor 44 milliarder?

Med dette utgangspunktet står bare det Vodafone-kontrollerte Europolitan tilbake som oppkjøpskandidat. Dette selskapet er verdsatt til 44 milliarder svenske kroner.

Det kan bli en tøff pris å matche for det lille internasjonale teleselskapet Telenor. Vodafone Airtouch Plc eier 71,1 prosent av aksjene i Europolitan. Antallet mobilkunder er 885.000.

Årsaken til at Vodafone kan tenkes å ville selge den svenske virksomheten, ligger i spekulasjoner om at de trenger penger til utbygging av UMTS i England og Tyskland. Her vil det gå med store beløp før UMTS-kundene begynner å gi penger inn i kassa.

En eksklusiv mix av selskaper

Noe av årsaken til at vi har liten tro på at Jan Stenbeck vil ønske å selge ut sin mobilvirksomhet med 1,7 millioner abonnenter i Sverige, er at han etter år med investeringer i dag sitter på selskaper innen telefoni, mobiltelefoni, en rekke mediebedrifter, bredbåndstjenester og Internettleveranser.

Med tanke på de strukturelle endringer som skjer i krysningspunktet mellom telekommunikasjoner og innholdsleverandører i verden, med Time Warner/AOL som det største eksempelet, vil en fusjon mellom de ulike virksomheten kunne skape et meget interessant selskap i sammensmeltningens tid.

Og et annet argument: Jan Stenbeck vil få et selskap som er mer verdt enn de ulike delene solgt hver for seg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse