umts

Annonse


– Bygg UMTS og GSM samtidig

umts– Om man tar utgangspunkt i at 70-80 prosent av basestasjonene for et DCS-1800 GSM-nett også kan benyttes til UMTS, og at den største delen av utbygningskostnadene i et nett er knyttet til basestasjonene, tror vi at bortimot en tredjedel av utbygningskostnadene kan spares dersom man bygger ut de to nettene samtidig, sier teknisk direktør Ole Martin Gunhildsbru i Tele2 til ITavisen.no.

Samferdselsdepartementet har utlyst fire UMTS-lisenser i Norge og samtidig åpnet for to nye GSM-lisenser, i tillegg til de to som dagens operatører Telenor Mobil og NetCom har.

Telia hadde fått lisens på å bygge et tredje GSM-nett i Norge, men må etter all sannsynlighet gi denne fra seg etter kjøpet av NetCom, ettersom ingen operatør i prinsippet skal ha mer enn ett mobilnett. I praksis blir to GSM-lisenser og to UMTS-lisenser ledige for nye operatører, i tillegg til Telenor og NetCom, som i bransjen regnes for selvsagte UMTS-operatører.

Synergi

Tele2-sjef Henrik Ringmar har overfor ITavisen gitt uttrykk for at departementet bør gi de to GSM-lisensene til operatørene som får UMTS-lisenser. Ringmar begrunner dette med konkurransehensyn og sparte utbygningskostnader. Tele2 vil søke UMTS-lisens i Norge og ønsker dessuten å bygge et GSM-nett.

Annonse


Gunhildsbru fremhever også at det er betydelige synergi-effekter mellom de to teknologiene.
– Tjenester som voicemail, SMS, datatrafikk, samt utstyr som mobilsvitsjer, er i stor grad felles for GSM og UMTS. Bygger man det ut for en type nett har man gjort jobben også for det andre.

Besparelsene er vanskelige å beregne, men om man tar utgangspunkt i to UMTS-nett til samlet utbygningskostnad av 4-8 milliarder kroner, vil de teoretisk komme opp i milliardbeløp. Samtidig vil konkurranseforholdene bli jevnere, ettersom de nye operatørene slipper å kjøpe roaming-tjenester på GSM fra Telenor og NetCom.

– Både teknisk og økonomisk vil det være klart mest fornuftig å bygge GSM-nett og UMTS-nett samtidig, sier Gunhildsbru.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse