Amazon

Annonse


Amazon i fritt fall

Amazon
(Ill.: Amazon.com)
Fredag sank Amazon-aksjen med hele 19 prosent på Nasdaq-børsen etter at en analytiker stilte spørsmål om selskapets kredittverdighet. Aksjen ble omsatt til 33,88 dollar etter å ha vært over 100 dollar i fjor høst.

Juleshoppingen i år blir avgjørende for Amazon, skriver Wall Street Journal. Klarer ikke Jeff Bezos, nyhetsmagasinet Times »Man of the Year» i fjor, å drive med overskudd når amerikanerne handler julegaver, vil alarmklokkene ringe.

Vanlig kredittvurdering

Kredittanalysen fra investeringsbanken Lehman Brothers gjorde i prinsippet ikke annet enn å vurdere Amazons kredittverdighet, som om nettbutikken skulle vært en vanlig butikk. Det var nok til å sende sjokkbølger gjennom markedet, som lenge har operert som om nettbutikker har et eget forhold til økonomiske tyngdelover.

God plass i kassa

Amazon rykket ut med en kraftig avvisning av påstanden om at selskapet kan få betalingsvansker.

Annonse


– Vi er ikke i nærheten av å slippe opp for penger, sa en talsmann. Amazon har de tre siste årene skaffet seg 2,8 milliarder dollar (24 milliarder kroner) i egenkapital og lån.
Selskapet hevder å ha 1 milliard dollar (8,6 milliarder kroner) i kassen.

Men Amazon har også ekspandert i vanvittig tempo, med stadig flere varetyper i sitt utvalg og en kjede av store varelagre over hele USA. Selv om Bezos har hevdet at Amazon snart tjener penger på sitt boksalg, som var starten på butikken, er det langt igjen til overskudd for selskapet som helhet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse