Intel Asci RED

Annonse


Verdens beste supermaskin

Intel Asci REDRankingen skjer to ganger per år. Denne gangen var det Intels maskin som gikk av med seieren.

I likhet med svart mange av de andre maskinene på listen befinner den seg i USA. Supermaskinen Intel ASCI Red tilhører selskapet Sandia National Labs og brukes innen forskning.

IBM nummer to

Nummer to på listen er produsert av IBM, og er en ASCI Blue-Pacific SST, IBM SP 604e, og etter den finner vi ASCI BlueMountain fra SGI. Disse maskinene tilhører også forskningslaboratorier i USA.

Cray, som nylig ble et uavhengig selskap, har forholdsvis mange maskiner med på listen. Cray var tidligere en del av SGI, men har nå et godt fotfeste blant verdens supermaskiner.

Annonse


På TOP500 har Cray hele 20 maskiner blant de 50 beste. Totalt er 54 av de 500 på listen kommer fra Cray.

Flere innen forretningsbransjen

Tidligere var det maskiner dedikert til forskning som dominerte listen fullstendig. Nå er det også kommet med en rekke maskiner brukt til forretningsapplikasjoner, og blant disse råder IBM høyest i terrenget.

IBM har 29 av de raskeste maskinene, mens Sun Microsystems har to blant de hundre på topp.

Sun på vei inn i eliten

Sun Microsystem har laget 25 prosent av maskinene på listen men dem befinner seg stort sett på den nedre halvdelen av listen.

Rankeringen av supermaskinene er basert op LINPACK, en standard ytelsestest, som brukes til å sammenligne ulike typer datasystemer.

Listen er utarbeidet av Universitet i Mannheim i Tyskland, Netlib i USA og Phase i Japan, og utkommer to ganger per år.1Les mer på netlib.no/netlib/benchmark/top500.html
Og www.sandia.gov/ASCI/Red/.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse