Arnt Sommerlund

Annonse


DVD innen lovens rammer

Arnt SommerlundI begynnelsen av mai avviste Høyesterett en anke fra Akers Mic, som i bunn og grunn gikk på om det er tillat å importere DVD-filmer fra sone1 (USA), før de er på det europeiske markedet (sone 2).

Flere norske DVD-importører har basert seg på salg av filmer fra sone1, og det så nå stygt ut for deres videre virke..

Fordelen for disse importørene var at de kunne selge filmer på det norske markedet tidligere enn de som sitter med rettighetene til sone1 kunne gjøre. Mange av de film-interesserte i Norge er dessuten ikke interessert i annet enn originalversjonene.

Treghet hos sone2-importører

Importørene av DVD-filmer fra sone1 var på forhånd svært irritert over de som sett på rettighetene til import i sone2, der i blant Norsk Videogramforening som stod bak søksmålet. Det var blant annet mye kritikk mot klipping av filmene, trege importrutiner osv.

Annonse


Nå har gemyttene roet seg mellom de to leirene. Abc-dvd baserte seg før på import av filmer fra sone1, men har nå inngått et bedre samarbeid med en av partene i sone2.

Usikkerhet om dommen

– Vi har vært i samtaler med Scanbox. De gir oss lister over hvilken filmer de vil importere, og forplikter seg til å utgi dem innen en viss tidsperiode. Øvrige filmer vil vi fortsette å ta inn fra USA, forteller Kenneth Lien, daglig leder i abc-DVD, til ITavisen.no.

Ingen er helt sikre på hvordan dommen skal tolkes i sin ytterste konsekvens, og derfor har abc-DVD fortsatt importere en del filmer som også kommer ut på sone 2.

– Hvis det er store avvik i versjonene kan vi også importere disse fra sone 1, sier Lien.

Abc-dvd var blant selskapene som var noe bekymret over dommen og uttalte da at de ville se over saken med sine jurister.

Nå har selskapet tatt dommen til etterretning, utvider heller virksomheten. Blant annet har de nå kjøpt opp en konkurrent, nettbutikken DVD-Zone, og til høsten skal det også åpnes en egen avdeling i Sverige.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse