Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå blir det dyrere å wappe

Trodde du det skulle bli rimeligere å wappe tok du feil. Nå skal nemlig Telenor gjøre det mulig for tjenesteleverandører å kreve ekstra betaling for bruk av wap, i tillegg til vanlig tellerskritt.

Dette betyr at hvis du for eksempel vil bruke en karttjeneste som forlanger fem kroner betaling per oppslag, vil du på den vanlige mobilfakturaen din bli belastet med dette i tillegg til den vanlige prisen for å wappe.

Håper på mer wapping

Når mobiloperatøren velger å innføre et slikt system, er det for å utvide tjenestetilbudet på wap. De regner med at det finnes mange innholdsleverandører som ikke er interessert i å være gratis tilgjengelig, men som gjerne tilbyr sine tjenester mot betaling.

– Vi håper at dette vil føre til et større utvalg av tjenester, slik at vi får økt bruk og økt trafikk på wap, sier Esben Tuman Johnsen, informasjonskonsulent i Telenor Mobil.

Prismyten

Det foreligger i dag ingen konkrete planer om å sette ned minuttprisen for datatrafikk på gsm-nettet i Norge. Når Telenor åpner for at det faktisk blir dyrere å bruke enkelte waptjenester, tror operatøren likevel at folk vil se dette som en positiv utvikling.

– Det er en myte at det er dyrt å ringe med mobiltelefon. Vi tror heller folk vil reagere positivt. Det er snakk om å kjøpe tjenester og det er helt frivillig, sier Tuman Johnsen til wapland.no

Ikke varekjøp

Selv om systemet med betaling for wap-tjenester teknisk sett kan brukes til å betale for hva det nå skal være, vil det ikke bli mulig å kjøpe for eksempel pizza, cd-er og vaskemaskiner gjennom mobilfakturaen.

– Vi har en streng linje på at det er kun informasjonstjenester som skal kunne ta betaling på denne måten. Vi åpner ikke for å selge varer, eller betale avgifter og skatter, sier Tuman Johnsen.

Kommer i juni

De siste månedene har betalingssystemet vært oppegående med telefonkatalogen som pilotprosjekt. Telenor skal innen få dager åpne for at alle tjenesteleverandører skal kunne ta betalt for oppslag i sine waptjenester, hvis de så skulle ønske.

NetCom avventer

NetCom opplyser ovenfor wapland.no at de ikke har noen umiddelbare planer om å tilby et lignende betalingssystem for informasjonstjenester.

Derimot er de i ferd med å prøve ut et system for vare- og tjenestehandel med oppfyllbare elektroniske lommebøker, som forventes å stå klart til høsten.