Napster (MP3-program)

Annonse


Tøffe takter mot Napster

Napster (MP3-program)Mandag ba RIAA en føderal rett i San Francisco om at selskapet Napster skulle stoppes »fra å hjelpe eller assistere andre i å kopiere, laste ned, laste opp opp, overføre eller formidle beskyttet musikk».

Denne gang er det både musikkprodusentenes organisasjon RIAA (Recording Industry Association of America) og utgivernes organisasjon NMPA (National Music Publishers Association) som samarbeider.

Nye toner

Ikke uventetet støtter filmindustrien opp aksjonen. Derimot er det litt uventet at MP3.coms adm. direktør Michael Robertson støtter aksjonen. MP3.com er selv blitt saksøkt av RIAA.

– Etter mitt syn er ikke Napster laget for å støtte, eller dele musikken til mindre kjente artister, sier Robertson til E-commerce Times.

Annonse


Utøverne uenige

Plateselskapene BMG, Universal Music Group, Sony Music og Warner Music Group har dannet en felles front mot Napster. Fra før av har hardrockerne i Metallica gått ut. Det samme har rapperen Dr. Dre. Men ikke alle musikerne er enige. Courtney Love og Billy Corgan i bandet Smashing Pumkins mener Napster gjør det interessant å formidle musikk utenfor plateprodusentenes organisasjon. Det samme gjør rapperen Chuck D, og en del alternative band.

Hilary Rosen, som leder RIAA, hevder at Napsters forretningsmodell kan skade den nye økonomien.Saken kommer for retten 26 juli.

Økt musikksalg

I henvendelsen til retten hevdes det at Napster virker ødeleggende for plateselskapet, og RIAA viser til undersøkelser som hevder at CD-salget har gått ned i områder nær universitet og høyskoler.

Dette ler Napsters midlertidige adm. direktør Hank Barry av.

– Det man ikke tar hensyn til er at salget som helhet av musikk økte med åtte prosent i fjor i USA, og den nedgangen som de snakker om, den begynte før Napster kom til, sier Barry, som spør om undersøkelsen har tatt hensyn til Amazon, og andre nettbutikkers salg.

Barry uttrykker at hans selskap gjerne vil samarbeide med musikkbransjen. Napster ble startet opp for ett års tid siden av den 19 år gamle college-studenten Shawn Fanning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse