Henning Bo Hegerstrøm

Annonse


Satset alt på riktig nummer

Henning Bo HegerstrømFlemming Bo Hegerstrøm har lenge vært en profilert mann i telebransjen. Vi møtte han som en frittalende II-sjef i Storebrand fra 1985 til 1994 og senere som teknisk direktør i Tele2.

Første uka av januar i 1999 ringte Hegerstrøm oss på mobilen og spurte om et møte for å fortelle oss om sitt nystartete firma, Port Autority – senere PortIT. Han befant seg da på ferie på Kanariøyene. Det gjorde også undertegnede som befant seg en halvtimes biltur unna. Møtet ble avviklet på et lokalt serveringssted et par timer etterpå der vi også møtte en lett skjelvende kone som var en smule engstelig for mannens pantsetting. Det tok sin tid før vi forsto Hegerstrøms foretningside.

Først trodde vi han prøvde å framstå som et privat Post og teletilsyn (PT) ganske alene. For hva var det ikke han ville gjøre: Jo, opptre som en nøytral tredjepart mellom teleoperatører når telefonnummer skulle vandre fritt mellom operatørene til kundens store tilfredsstillelse.

Hentet fra FCC

– Jeg tør vel si at jeg var en av de første i Europa som så det kommende markedet for de som kunne levere løsninger for å portere nummer effektivt. I USA hadde man en hel del erfaring med dette og via gode kontakter i FCC (Federal Commission of Communications) hadde jeg god kjennskap til området. Det var basisen for å starte Port, forteller Hegerstrøm.

Annonse


Det er ikke akkurat noe typisk dot.com-seloskap Hegerstrøm har startet, men målt i verdistigning har det gått vel så raskt som med suksessrike norske dot.com-selskaper. Port IT er i dag verdsatt til 350 millioner og Hegerstrøm sitter med sine 20 prosent med papirverdier for 70 millioner kroner og det etter å ha gjort seg gjeldfri privat og kjøpt ny salong til stua.

Port IT selger det tekniske utstyret som skal til for å etablere en aktiv database for nummerportabilitet og et teknisk system som gjør at et nummer kan overføres fra en operatør til en annen på 10 minutter garantert tid. Det har selskapet vist i Danmark der de alt har levert et system. Port IT har så langt vesentlig jobbet i Norden, men er nå også under etablering i England.

– Vi selger også pre-pakkete nettjenester. Voice Mail og Unified Messaging er to av disse tjenestene der vi i Norge har inngått en storkontrakt med Enitel, sier Hegerstrøm.

Solide støttespillere

Start Fondet og Venture Partners er to av de største investorene og Tellef Torleifsson i Venture Partner er nyvalgt styreformann etter Jan-Erik Skarsgård (eks. Alcatel og Raufoss). I styret forøvrig finner vi sterkt profilerte personer som Terje Osmundsen, merkantildatats styreformann Tor Alfheim og Cisco-sjefen Jan-Erik Tenold. Gründererfaringen til Stein Matre i MTU er nok heller ikke av veien.

Truende skandale

– Dersom det opplegget PT la for to år siden for nummerportabilitet i Norge blir gjennomført vil det være en nasjonal skandale. De har lagt opp til et så tungrodd system at det i praksis ikke vil fungere.

– Det ser vi i Holland i dag der annet hvert forsøk på å portere nummerserier mislykkes. PT opererer med 48 timers frist for å gjennomføre en portering. I Danmark tar dette 10 minutter. Med det norske opplegget må hver operatør i markedet behandles særskilt og manuelt. Det gjør nummerportering så dyrt, sent og ulønnsomt at ingen kan drive med det, sier Flemming Hegerstrøm.

– Men du snakker vel litt for din syke mor nå ettersom et mer effektivt system kan du levere?

– Vi har et system basert på en aktiv referansedatabase (i samarbeid med IBM) og der den operatør som får nummeret tilført seg har hånd om gjennomføringen. Det sikrer rask portering. Men vi er ikke alene på dette markedet. Jeg regner med at 6-7 selskaper vil svare på utlysingen som nå er gjort for referansedatabase, sier Flemming Bo Hegerstrøm.

Med selskapet sitt, PortIT, har han lyktes meget bra. Så gjenstår det å se om han også blir profet i eget land.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse