Tele Danmark

Annonse


Hva er dejligst?

Tele DanmarkDet er spørsmålet etter at Telenor gjorde sin største utenlandshandel noensinne, samme dag som Tele Danmark lot sitt bud på NetCom-aksjene bli stående uforandret fra mai.

-En stor dag for Telenor, sa konsernsjef Tormod Hermansen da han kunngjorde at det statseide norske selskapet har betalt 14,5 milliarder kroner for 53,5 prosent av aksjene i det danske mobilselskapet Sonofon. På dansk side var selger, Jørgen Lindegaard i konsernet GN Store Nord, strålende fornøyd med prisen.

– Mest grunn til å være fornøyd har nok Sonofons aksjonærer, sier den danske teleanalytiker John Strand.

Tirsdag la også Tele Danmark frem sitt bud på resten av aksjene i NetCom, og ble stående på 310 kroner per aksje, mens børskursen så seint som fredag var 355 kroner.

Annonse


Henning eller Tormod

Hvem er smartest – dansker eller nordmenn, Henning Dyremose eller Tormod Hermansen?

Telenor betaler drøye 30.000 norske kroner for hver danske kunde. Etter dagens børsverdi på 16,9 milliarder prissetter markedet hver NetCom-kunde til 22.435. Tele Danmark, som er villig til å betale 310 kroner per NetCom-aksje, priser hver NetCom-kunde til bare 19.600 kroner – mer enn 50 prosent mindre enn Hermansen er villig til å gi for Sonofon-kundene.

Selv om man kan si at Tele Danmarks bud på NetCom-aksjene ikke er reelt, fordi de ikke er så ivrige på å overta mer kontroll enn de har, blir spranget likevel stort, også nå man legger markedsprisen til grunn. Forskjellen er så stor at den trolig må bunne i både forskjellig strategi og forskjellig tro på markedene.

UMTS

Og forskjellen vil bli enda større. Telenor har tro på at Sonofon vil få UMTS-lisens i Danmark. Men i Danmark skal UMTS-lisensene auksjoneres bort, og her kan prisen fort komme opp i et par milliarder. I Norge er prisen satt til 200 millioner kroner per lisens.

Dette kan delvis utlignes ved at det blir langt billigere å bygge UMTS-nett på den danske pannekake enn det blir å bringe alle mellom bakkar og berg inn i tredje generasjons mobilnett.

Det teller også til Telenors fordel at mobilpenetrasjonen i Danmark er nesten ti prosent lavere enn den er i Norge, men på den andre side er det allerede fire operatører som konkurrerer om kundene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse