Hermansen (glad)

Annonse


Telenor med tidenes lobbybragd

Hermansen (glad)Lobbygevinsten kan bli tosifrete milliardbeløp.

Konsernsjef Tormod Hermansen sa da Samferdselsdepartementet la fram proposisjonen i mai at »det kunne vært ønskelig» med større kapitaltilførsel. Nå får han det som han vil, etter effektiv lobbyvirksomhet i Stortinget.

-Vi har visst å gjøre våre synspunkter kjent, ja, sier Telenors pressetalsmann Dag Melgaard, som tar imot bragd-gratulasjonene med en liten latter.

Kjent og fryktet

Telenor er kjent – og i telebransjen også fryktet – for sin effektive lobbyvirksomhet. Denne gangen ble det jobbet så godt at regjeringspartiets stortingsgruppe gikk mot innstillingen til sin egen Regjering.

Annonse


– Telenors lobbyister er mange og dyktige. De kjenner maktens korridorer, både i Stortinget og i departementene. Når de mobiliserer sine lobbyressurser pleier de å få det som de vil, sier rådgiver Morten Neeb i Tele2, som på Norsk TeleForum nylig oppfordret resten av telebransjen til å samorganisere sine lobbyister mot overmakten.

Kapitalslusene åpnes

Samferdselskomiteen opphevet også Samferdselsdepartementets øvre grense på 50 milliarder kapitaltilførsel. Komiteen beholdt riktignok begrensingen på salg av 15-25 prosent av aksjene i statsselskapet, men Telenor er ikke pålagt noen spesifikk begrensning på hvor mye selskapet kan låne.

Dersom Hermansen får tilført 40-50 milliarder kroner gjennom børsnoteringen og låner et tilsvarende beløp begynner det å monne, også på det internasjonale telemarked, hvor en milliard dollar nærmest er myntenheten.

Sonofon?

Pengene vil fort få bein å gå på. I telebransjen antar man at Telenor er interessert i å kjøpe den danske mobiloperatøren Sonofon, som kontrolleres av det amerikanske teleselskapet Bell South, som Hermansen besøkte i Atlanta i mai. Dette selskapet er kanskje også Telia interessert i å kjøpe.

En handel kan være nær forestående, men Melgaard avviser at Telenor må gjøre sine oppkjøp før sommerferien.
– I praksis blir det en stille periode i 3 – 4 uker før børsprospektet legges frem. Vi tar sikte på at børsnoteringen skjer i september eller månedskiftet september-november.

– I løpet av den stille perioden kan man ikke gjøre større disposisjoner, uten at dette også gjøres som tilførsel til børsprospektet. Noe slikt er uvanlig, men ikke umulig, sier Melgaard.

Annonse