Annonse


Nytt virus angriper mobilen

Viruset, som er forholdsvis likt det Love Letter-viruset som stoppet datasystemer verden over for en liten stund siden, ble skrevet for å rammet mobiltelefoner i det spanske Telefonica mobilnettet, ifølge tre ledende antivirus-selskaper.

Viruset calles Timofonica, som helt klart spiller på mobilnettets navn, i tillegg til at man har lagt til ”Timo”, som er spansk for skøyerstrek.

Ingen problemer?

Telefonica, som eier Spanias største mobilnett, har ikke mottatt noen tilbakemeldinger fra kunder som har opplevd problemer. Noe som kan tyde på at virusekspertene klarte å stoppe viruset før det fikk tid til å sende ut falske tekstmeldinger til mobilene, skriver Associated Press.

Annonse


Sikkerhetsekspertene mener at det spanske viruset, som lett kunne blitt endret til å angripe personsøker og mobiltelefoner over hele verden, er bare begynnelsen på en rekke angrep på håndholdte terminaler, som også vil inkludere PDA-er som Palm og Pocket PC.

– Man ser nå at virusprogrammererne jobber mot å angripe håndholdte maskiner og mobiltelefoner. Det er det som er vesentlig med dette nye viruset, sier Mikko Hypponen, sjefsforsker i det finske antivirus-selskapet F-Secure.

Mobilvirus på e-post

Ifølge F-Secure blir Timofonica-viruset spredd på vanlig måte – via et vedlegg i e-posten. Så snart man åpner dette vedlegget vil e-posten sende seg selv til alle adresser i kontaktlisten.

Men i tillegg vil viruset altså sende en tekstmelding til en vilkårlig valgt mobiltelefon i Telefonica-nettet hver eneste gang det spres.

– Viruset infiserer ikke selve telefonen, men man mottar falske meldinger, sier Hypponen.

Få påvirket

Nå har det også kommet frem at det var forholdsvis få som ble påvirket av det beryktede Love Letter-viruset. En ny undersøkelse, gjengitt hos Cnet News, viser at det var kun syv prosent av de som ble spurt som hadde fått store problemer.

I undersøkelsen, hvor 261 e-postbrukere ble spurt, svarte også 98 prosent at de hadde hørt om viruset, men kun 18 prosent hadde mottatt viruset i e-posten.

Det som allikevel er enda mer betryggende enn disse tallene er at de fleste mente at både Love Letter-viruset og det nesten like beryktede Melissa-viruset har fått dem til å være mer forsiktig i bruken av e-post.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse