IBM-flatskjerm

Annonse


Videochat – bildetelefoni en »killer»

IBM-flatskjermNår bredbåndsleverandørene forsøker å slå hverandre i hodet med argumenter, er ett stridstema at enkelte leverandører har hurtig forbindelse inn til deg, men lav hastighet ut.

Logikken er enkel. Surfer du på nett, er det relativt lite info som skal til for å velge sider, mens nedlasting av bilder, dataprogrammer, etc trenger båndbredde.

Fjernsyn

Dette er årsaken til at eksempelvis Telenor Avidi i Bergen leverer Internett via kabeltv ved å benytte telefonlinjene ut fra brukeren, men kabelnettet inn.

Årsaken ligger i mangel på returkanal i kabelnettene, som opprinnelig var tenkt å bare skulle brukes til å kringkaste fjernsynsprogrammer.

Annonse


Spill krever mer

– I dag er ikke behovet for trafikk ut fra kundene særlig stort, generelt sett. Jeg tror imidlertid at dette vil endre seg, og det viktigste bidraget til dette vil være videochat – bildetelefoni, sier Evensen.

– Med de multimediamaskiner som etter hvert befinner seg hjemme hos folk og i bedrifter, vil det bli helt naturlig å se den man snakker med. Det kan være i privatsamtaler, men også et nyttig verktøy for serviceorganisasjoner.

– Jeg tror kundeservice i stadig større grad blir en interaktiv tv-plattform for oss. Det vil øke behovet for båndbredde i returretningen. Spill er en annen anvendelse som vil kreve båndbredde, sier Evensen.

Fiber

UPCs nye nett skal takle det framtidige behovet. I tillegg til at deres teknologi kan oppgraderes til minst 50 megabit/s aksess, i tillegg til tv-sendingene, er nettet strukturert slik at det seinere kan trekkes fiber helt ut til kundene. Men det er framtid, for fiber helt fram til forbrukerne er foreløpig for dyrt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse